Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на божићном пријему: Радост Божића да нас врати једне другима и обједини у међусобној љубави


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије синоћ, у четвртак 11. јануара, поздрављајући госте на традиционалном божићном пријему који је приредио у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, пожелио је да Богомладенац Христос свима донесе радост, здравље, срећу, међусобну братску и сестринску слогу и љубав.


Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је у добродошлици поручио да је Господ Исус Христос дошао у овај свијет, не само једном покољењу или једном народу, него ради свих нараштаја и свих народа, ради сваког дјетета који долази у овај свијет, ради сваког човјека, свима доносећи без остатка своју божанску љубав, нови живот и нову радост.

“Славећи Христово Рођење саборно и свенародно ми обнављамо наше заједништво и у породици и у цијелом народу, будући да што више међусобно дијелимо радост овог празника, она се још више умножава, утврђујући међу нама мир, разумјевање, солидарност и добру вољу”, рекао је митрополит Јоаникије.

Пријему су присуствовали представници римокатоличке Цркве: Надбискуп барски монсињор Рок Ђонлешај, представници Исламске заједнице, имам Џемал Дацић, предсједница Јеврејске заједнице у Црној Гори гђа Нина Офнер, главни рабин Јеврејске заједнице у Црној Гори и Хрватској Моше Прелевић, предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри, посланици, предсједници политичких странака, предсједници више општина, амбасадор Руске Федерације у Црној Гори г. Маслењиков Владислав Владиславович, замјеник амбасадорке Републике Француске у Црној Гори г. Johann Uhres, у име амбасадорке Сједињених Америчких Држава у Црној Гори присуствовао је политички савјетник Daniel McIntosh, замјеница амбасадорке Уједињеног Краљевства у Црној Гори Sarah Pilbeam, амбасадор Републике Аустрије у Црној Гори др Карл Михаел Милер, отправница послова Републике Србије у Црној Гори г. Јелисавета Чолановић, амбасадор Републике Грчке у Црној Гори г. Панајотис Партсос, у име амбасадора Републике Бугарске у Црној Гори г. Стефана Димитрова присуствовао је г.  Васил Дурев, амбасадор Републике Румуније у Црној Гори Матеи Виорел Андерлеану, са супругом, као и делегације Европске Уније у Црној Гори…

* * *

Слово добродошлице Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија:


Мир Божији – Христос се роди!

Хвала вам свима што сте се одазвали нашем позиву и дошли на овај традиционални божићни пријем.

Приликом Рођења Христовог сабрали су се око Њега Небо и Земља. Колијевку Богомладенца окружили су заједно са Јосифом и Маријом, анђели и људи, мудраци са Истока и пастири из Витлејема. И Небо и Земљу обухватила је неисказана радост.

Анђелски хорови прославили су Рођење Христово пјесмом Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља. И ми данас, заједно са анђелима, узносимо празничну пјесму и славословље Спаситељу свијета. Озарени смо радошћу као некада источни мудраци и витлејемски пастири. Њихова и наша радост је иста, јер је Христос исти јуче, данас и сјутра.

Протеклих празничних дана налагали смо бадњаке у славу Рођења Христовог, испуњавали смо храмове на светим богослужењима, дјелили радост празника и у црквеним здањима и по нашим домовима. Испоштовали смо многе и дивне народне обичаје, да би свјетлост овог празника испунила и украсила цио наш свакодневни живот.

Христос је дошао у овај свијет, не само једном покољењу или једном народу, него ради свих нараштаја и свих народа, ради сваког дјетета који долази у овај свијет, ради сваког човјека. Свима је донио своју божанску љубав, нови живот и нову радост. Дошао је да нас својим вјечним новинама обнови, препороди, преобрази. Да нас врати у наручје Оца нашег небеског и да нас удостоји слободе и славе дјеце Божије. Да нас врати једне другима, да нас измири и обједини у међусобној љубави.

Славећи Христово Рођење саборно и свенародно ми обнављамо наше заједништво и у породици и у цијелом народу. Што више међусобно дијелимо радост овог празника, она се још више умножава, утврђујући међу нама мир, разумјевање, солидарност и добру вољу.

Приводећи крају овогодишње божићно славље, жељели смо да га овјенчамо овим вечерашњим празничним сусретом. Да вам свима пожелимо мир, здравље, сваку личну и породичну срећу. Нека Бог у вашим животима умножи свако добро. Нека вам дарује крепости и мудрости да Његово добро ширите и умножавате и у вашим породицама и у нашој држави, а ако будете у могућности и шире и више.

Веома смо се обрадовали вашем доласку и овом свијетлом сусрету. Хвала вам.

Нека вас Бог награди за вашу братску и сестринску љубав.

Мир Божји, Христос се роди!


Извор: Митрополија црногорско-приморска