Type Here to Get Search Results !

Цариград формално оснива егзархат на територији Литванске епархије


Отац Јустинус Кивило је 6. јануара 2024. одслужио своју прву службу у Литванији. Дошавши из Естоније на неколико дана раније, о. Јустинус је постављен за начелника новог егзархата Цариградске патријаршије у Литванији, који је неформално почео пре годину дана када је Патријаршија у своје редове примила шачицу рашчишћених литванских свештеника.


Литванија је вековима била призната као канонска јурисдикција Московске патријаршије. Са Његовим Високопреосвештенством митрополитом вилњуским Инокентијем на челу, Епархија не признаје постојање новог егзархата нити статус његовог свештенства.

Епархија литванска је 2022. године рашчинила пет свештеника због низа црквених преступа, међу којима су „расколничка активност, намера и организовање преласка у другу црквену јурисдикцију без благослова свог архијереја“.

Бивши свештеници тврде да су рашчињени због свог антиратног става, иако су архијереји, свештенство и мирјани Литванске цркве иначе више пута изражавали антиратни став. Свештеници су затим похитали у Цариград пошто их је митрополит Инокентије суспендовао. Прву јавну Литургију служили су 19. марта прошле године, иако су до тада већ већ били ражаловани.

Међутим,  два дана касније, патријарх Вартоломеј је дошао на канонску територију Литванске православне цркве да би потписао споразум са владом којим се „тражи оснивање Егзархата Васељенске патријаршије у Литванији“.

А сада о. Јустинус ради на финализацији правне регистрације цариградске структуре, рекао је недавно за  lrt.lt.  Његова прва Литургија 6. јануара одслужена је у римокатоличкој цркви Свете Тројице у Виљнусу, а наводно су углавном присуствовали парохијани не егзархата, већ Литванске православне цркве. Према литванском издању  lrt.lt., егзархат се тренутно састоји од 10 свештеника и 10 парохија.

О. Јустинус напомиње да постоје људи који кажу да Литванској епархији треба одузети цркве, иако је он „категорички против тога“. „Морамо сами да подижемо цркве“, рекао је начелник егзархата.

У октобру 2018. године, када је Цариградска патријаршија ступила у општење са расколницима „Кијевске патријаршије“ и „Украјинске аутокефалне православне цркве“, њен Синод је изјавио да цркве и манастире у Украјини не треба да одузимати, мада је од тада више од 1.000 цркава насилно и/или правним путем заплењено.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com