Type Here to Get Search Results !

Посланици и чиновници учествовали у насилном заузимању цркве у селу Чепелевка, Хмељницка област


Ујутру 14. јануара 2024. године, на празник Обрезања Господњег, на дан спомена светог Василија Великог, пре почетка празничне Литургије, бојовници расколничког састава „ПЦУ“, заједно са депутатима и државним чиновницима заузели  су Покровску цркву Украјинске православне цркве у селу Чепелевка, Хмелницка област Украјине, саопштава Савез православних новинара позивајући се на прес-службу Хмељницке епархије.


Уз помоћ депутата Хмељницког обласног савета Александра Чорнијевича и посланика Градског савета Красиловског, јуришници су одсекли капије, браве бочних врата и ушли у храм. После заплене, полицајци нису пустили у цркву пароха протојереја Василија Варохобу. Како је саопштила прес-служба, „активисти” су изнели антиминс из цркве, уз дрске и непристојне коментаре.

Раније, 8. јануара, јуришници су два пута безуспешно покушали да заузму Покровску цркву.

У вези са почињеним злочинима, парох Василиј Варохоба је обавестио полицију.

Отмица светиње обављена је уз подршку посланика и правобраниоца, упркос одлуци парохијске скупштине, која је 14. октобра 2023. године потврдила своје духовно и канонско јединство са Украјинском православном црквом. За ово је тада гласало 300 парохијана.

„Израз воље стварних чланова парохије при Покровској цркви остао је непримећен од стране Хмељницке обласне државне управе, која је пререгистровала парохију у „ПЦУ“. Службеници администрације игнорисали су изјаву од 16. октобра 2023. године са захтевом да се уздржи од незаконитог уписа црквене заједнице у нову организацију, да се узме у обзир одлука парохијске скупштине о јединству са Украјинском православном црквом, да се помогне у заштити права верске заједнице и спречи пљачкашко заузимање верске организације као правног лица и заплена храма“, саопштили су у Хмељницкој епархији.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru