Type Here to Get Search Results !

Светогорски манастир Каракал памти ктиторство Светог Саве

Светогорски манастири, током своје, преко хиљаду година међусобно испреплетане историје, пролазили су кроз успоне и падове, помажући се међусобно а понекад и долазили у сукобе због поседа и статуса. Манастире Каракал и Хиландар везује личност Светог Саве Српског који је у одсутном тренутку помогао Каракалу да опстане, откупивши манастирске дугове.


Пројављујући ову древну везу, на позив игумана Светог манастира Каракала архимандрита Филотеја, хиландарски игуман архимандрит Методије, началствовао је панигиром ове свештене обитељи.

Поред храмовне славе – Петровдана, манастир празнује и Преподобномученика Гедеона Каракалског (празнује се 30.12. по старом календару).

У Каракалу се налази део моштију Преподобномученика Гедеона, који је у њему и замонашен. Мученички је пострадао исповедивши веру Христову, 1818. године у месту Турнову у Тракији.

У својој беседи добродошлице игуману хиландарском, архимандрит Филотеј је навео део житија Светог Саве које је написао Свети владика Николај, у коме се описује догађај када је Свети Сава помогао братији њиховог манастира. Изразио је дубоку захвалност и потврдио да ће се сећање на ово доброчинство заувек помињати у Светом манастиру Каракалу.

* * *

СЛОВО ДОБРОДОШЛИЦЕ АРХИМАНДРИТУ МЕТОДИЈУ ИГУМАНУ СВЕШТЕНОГ МАНАСТИРА ХИЛАНДАРА

Поводом славе Преподобномученика Гедеона Каракалског


Свети Игумане дичног и часног, свештеног, светогорског, великог Манастира Хиландара, који је похвала православне вере, Српске земље и народа, господине Методије.

Желимо Вам добродошлицу и са највећом радошћу дочекујемо Вас у овом, такође светогорском, Свештеном манастиру Каракалу.

Топло Вам благодаримо, Свети Игумане, јер сте радо прихватили наш смирени позив да началствујете на званичној слави Свеславног Преподобномученика Гедеона Каракалског, који је похвала овог Свештеног Манастира и братства, које светло слави свештени спомен овог Мученика, као своју другу славу.

Обавештавамо Вас, иако Ви то знате, да наш Свештени манастир Каракал од давнина повезују везе благодарности са вашим Свештеним свима познатим манастиром Хиландаром, са дивним, облагодаћеним њеним Ктиторима, Светим Савом, потоњим Архиепископом Српским, као и са најблагочестивијим, славним Царем и Жупаном славног Српског народа, који је из превелике своје побожности и божанске чежње смирено одложио своју царску круну и дошао да монашки живи са својим најљубљенијим сином, Светим Савом, овде, где су, затим, по надахнућу и под руководством Пресвете Богородице саградили светли ваш Манастир Хиландар, похвалу Светоимене Горе.

У житију Светих ктитора вашег Свештеног Манастира, Свети Игумане, које сте, наравно, ви објавили, а написао га Свети Николај Велимировић, наводи се карактеристично следеће:

”Стефан посла велику суму новца Сави да раздели за покој душе њиховог оца. Сава је ово, свакако, употребио у најбоље сврхе. Спасао је три чувена манастира у Светој Гори: Каракал, Ксиропотам и Филотеј. Каракал је био тешко задужен код Лавре. Пошто није могао да плати, а да не би изгубио самосталност, братство Каракала је молило братство Лавре да имају милости према њима. Они су се, мећутим, понели небратски и преузели су Каракал у своје власништво, а игумана и братство избацили напоље. Немоћни у својој невољи, монаси из Каракала обратише се Сави за помоћ. Чувши њихову невољу и дубоко погођен неправдом хришћана према хришћанима, Сава одмах исплати Лаври цео њихов дуг и тако њима поврати слободу и независност”.

У другом, старијем ктиторском житију, наводи се да је Свети Сава лично посетио манастир Каракал и, пошто је видео сасвим упропаштене зграде, обновио их је, опет својим средствима. Исто је учинио, али у мањој мери, и Свештеним манастирима Филотеју и Ксиропотаму.

Тога ради, Свети Игумане Методије, и ми осећамо велико гануће и обавезу, са благодарношћу и благочестивим поштовањем према Светом Сави и Светом Симеону, Ктиторима вашег Свештеног великог Манастира, у коме, благодаћу Божјом и Пресвете Богородице, достојно и успешно пастирствујете и управљате његовим кормилом.

Ради тога и ми осећамо да, вашим присуством, испуњавамо обавезу, макар и у најмањем, према заштитницима и ктиторима Свештеног Манастира Хиландара, Сави и Симеону. Свакако, желимо да знате да ћемо их од сада па надаље помињати, по црквеном поретку на свештеним богослужењима, заједно са ктиторима нашег Свештеног Манастира.

Још једном вам благодаримо, Свети Игумане.

Добро дошли! Да нам Бденије буде добро.


Извор: Хиландар