Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Српској православној Општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу


Овогодишњим програмом обиљежена је двијестота годишњица од рођења једног од водећих пјесника српског романтизма Бранка Радичевића.


У суботу, 13/27. јануара, у Српској православној Општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу прослављена је школска слава – Свети Сава. Свету Литургију у капели Гимназије служио је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске. Саслуживао му је протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије у Сремским Карловцима, архимандрит Данило Љуботина, свештеник Богољуб Остојић и ђакон Александар Лукић.

Свечана дворана школе била је премала да би примила све који су дошли на традиционалну светосавску приредбу ученика школе. Овогодишњим програмом обиљежена је двијестота годишњица од рођења једног од водећих пјесника српског романтизма Бранка Радичевића (1824 – 1853.), те је светосавску бесједу произнио протојереј-ставрофор Јован Милановић, ректор Богословије у Сремским Карловцима, а ученици су припремили пригодан програм који је наишао на опште одушевљење гостију.

Ученици су писали и светосавске темате – пјесме од којих су најбоље три награђене. Прву награду добио Марко Франковић из трећег разреда, Дамјан Мајценовић из четвртог и Ђорђе Вукајловић, ученик првог разреда.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска