Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Иако је Русија секуларна држава, она настоји да живи у складу са духовним и моралним вредностима


Дана 22. јануара 2024. године, на трпези на крају Свете Литургије у Успенском Саборном храму Московског Кремља, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил посебно је приметио да не може а да не осећа велику тугу у везу са догађајима у Украјини, „где се одвија отворени прогон Руске православне цркве“, преноси сајт Патриархиа.ру.


„Али то не чуди“, нагласио је Предстојатељ, „Украјина је прешла у такозвану породицу европских народа, где су људска права наводно основа свих закона. Међутим, показало се да је све могуће на овом свету! Могу се кршити људска права, може се лагати, може се бити лицемеран, може се убијати, акосе  то ради за одређене силе које траже контролу над целим светом, над целом планетом!“

И после свега, многи су се поколебали у садашњој ситуацији, међу којима су и неки наши историјски савезници, братски православни народи“, навео је Његова Светост. - Ко се није поколебао? Русија се није поколебала! Иста земља која је највише страдала од фашизма, претрпела је толико недаћа које су је задесиле. Али преживели смо! Зашто? Зато што смо снажни, паметни и добро организовани? Не, него зато што је наша снага, пре свега, у вери православној.

„Нажалост, знатан део нашег народа још није оцрковљен, мада се вредности Православља упијају се мајчиним млеком. Када мајка каже свом детету: немој, то је лоше, она га учи моралним вредностима чији је извор реч Божја и наше православно предање. Наиме, духовни и морални кодекс нашег народа је сачуван, упркос свим искушењима револуционарних година и покушајима да се на рушевинама Русије изгради нови свет“, рекао је Његова Светост.

„Морални кодекс, заснован на православној духовности, православном моралу, одређује и наше законодавство и наше друштвене односе. Милошћу Божјом, последњих година у нашем Парламенту није усвојен ниједан закон коме би се Руска црква могла упротивити због несагласности са хришћанским вредностима“, наставио је Патријарх.

Према речима Његове Светости, „данас је Русија та која чува свет од моралног пропадања“. „Чак и као секуларна држава, Русија настоји да живи у складу са духовним и моралним вредностима. А наш црквени живот се занавља на начин који је немогуће замислити у западним земљама“, рекао је Предстојатељ. — Тамо се цркве затварају, у најбољем случају претварају у џамије, а у најгорем у кабарее и ресторане. А код нас се граде стотине, хиљаде цркава!“

„Али најважније је, драга моја браћо и сестре, да чувамо православну веру. А шта то значи? То, пре свега, значи да можемо сведочити своју веру, обраћајући се савременим људима, да наше речи буду заиста разумљиве људима, да своју проповед повезујемо са њиховим надама, њиховим тугама – то је актуелизовање хришћанске мисије“, рекао је Патријарх.

„Немогуће је замислити да је Јован Златоуст разговарао са својим слушаоцима језиком који би га раздвајао од њих хиљадама година! Говорио је веома културним, високим језиком, али разумљивим и аристократији и обичном народу. Дакле, наш задатак је да учинимо да, без примитивизације наше проповеди, без имитирања сленга, како то понекад с великом тугом примећујем од неких црквених проповедника, говоримо једноставно, јасно, интелегинетно, лепо, ако хоћете, али убедљиво“, нагласио је Његова Светост.

„Заиста смо ушли у веома одговоран период наше историје као држава и као Црква. Зато молим све, браћо, да се не опуштамо, да активно радимо на изградњи парохијских заједница, посвећујући посебну пажњу деци, омладини и усамљеним парохијанима, како би наше парохије постале острва исцељења људских душа“, закључио је Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru