Type Here to Get Search Results !

Отпочела судска расправа поводом жалбе митрополита УПЦ осуђеног на пет година затвора


У понедељак, 22. јануара 2024, украјински суд је отпочео да разматра жалбу Његовог Високопреосвештенства митрополита тулчинског Јонатана, болесног православногархијереја, који је у августу осуђен на пет година затвора због наводног оправдавања рата против Украјине и подстицања верског непријатељства.


Држава је почела да га напада октобра прошле године, кад је претресла његов дом и епархијску управу. Месец дана касније, након што је званично обавештен о државној сумњи у њега, морао је на операцију срца.

Представници УН за људска права састали су се са митрополитом Јонатаном од када му је изречена пресуда, а архијереји из целе Цркве, међу којима и Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофило, осудили су прогон овог епископа УПЦ.

Апелациони суд у Виници одбио је у понедељак захтев одбране за изузеће судија у овом случају, али је одлучио да обави проучење свих доказа изведених против митрополита Јонатана, саопштава Епархија тулчинска.

Наредно рочиште заказано је за 19. фебруар.

Адвокат митрополитов Игор Чудовски прокоментарисао је да су све оптужбе против његовог клијента неосноване и политизоване:

Случај против митрополита Јонатана је случај против православне вере, против слободе говора, против правде. Заснива се на фалсификованим доказима, сведочењима под принудом и натегнутим тумачењима. Њен циљ је да дискредитује и упропасти једног од способних архијереја УПЦ, који се није потчинио политичким интересима и није издао своју веру. Њен циљ је да уплаши и застраши све оне који се не слажу са државном политиком по црквеним питањима.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com