Type Here to Get Search Results !

Саборно крштење у Уганди и чудо са бебама близнакињама

У суботу, 21. јануара 2024, епископ џинџијски и источноугандски Силвестар Александријске патријаршије началствовао је крштењем 20 лица у селу Исегеро, у округу Намутумба, у Уганди, на позив пароха храма св. Спиридона у Нсинзеу и домаћина куће у којој је обављена света тајна крштења.


Међу крштенима је био и пар близнакиња чије је рођење било „уз помоћ свете водице из цркве“.

Исак Исабирие, домаћин куће, сведочи: „Ради пренаталног прегледа моја жена је отишла у болницу Нсинзе и тамо је имала ултразвук. Слика је показала да су бебе биле ненормално позициониране у материци. Лекари су додали да је могла да има царски рез тек 21. октобра 2023. године.

Исак додаје да се његова супруга, када се вратила из болнице, у почетку плашила да му каже, али ју је након неколико дана видно узнемирене питао шта није у реду, и она је открила забрињавајући податак.

Исак је тада почео да ради на прикупљању новца за царски рез. После неког времена одлучио је да одведе жену у цркву светог Спиридона и да замоли о. Михаила Мусхикома да се моли за њу. Пре тога, супружници су били формално православни хришћани који су тек повремено ишли у цркву.   

Помоливши се за њих, о. Михаило је дао жени да пије освећену водицу.

Када је дошло време за порођај, Исакова жена је хитно пребачена у болницу Нсинзе на планирани царски рез.

„Након што сам стигао у болницу, одлучио сам да се вратим кући да прикупим новац за исплату, али пре него што сам уопште могао да кренем, бабице су ме позвале и обавестиле да је моја жена нормално родила близанце!“

Сви у болници били су збуњени, али су лекари који су радили радиологију месецима раније били највише збуњени.

Када су стигли кући, душа им се испунила чуђењем и радошћу коју нису могли сакрити, и јавили су рођацима и суседима, а вест о водици брзо се пронела по целом селу.

Трезвеног ума, један број мештана и других чланова породице затражио је да прими Тајну светог крштења у Једној, Светој, Католичкој и Апостолској цркви.

Епископу Силвестру су у савршавању свете тајне крштења саслуживали: о. Јосиф Пануха, о. Томас Вананда, о. Андреј Вамбва, и о. Емануел Кунго.

Парохија светог Спиридона се налази у округу Намутумба у подрегиону Бусога, око 45 миља од седишта Епархије у граду Џинџа. Парохија је једна од најстаријих православних парохија у Уганди, јер су је 1930. године основали поч. оци Кирило Паша, Јоаким Фула и епископ Спарта.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com