Type Here to Get Search Results !

Израел: Из времена Соломоновог храма откопана грнчарија стара 2.800 година

Израелски археолози су ископали 2.800 година стару грнчарију која датира из времена Соломоновог храма и која садржи име које се налази у Библији, објавила је ове недеље Израелска управа за антиквитете.


Крхотина, дршка грнчарског ћупа са јеврејским именом „Менахем“, датира са краја периода Првог храма (8.–7. век пре Хр.) и пронађена је током археолошких ископавања Израелске управе за антиквитете у близини Рас ел-' Амуда у Јерусалиму „пре изградње женске школе од стране општине Јерусалим“, саопштила је Израелска управа за антиквитете.

„Ово важно откриће придружује се сличним именима која су пронађена у археолошким ископавањима на Древном истоку, а посебно у Израелу. Имена Менахем и Јинахем су израз саучешћа -- вероватно у вези са смрћу чланова породице“, рекао је археолог Рон Беери, директор ископавања у име Израелске управе за антиквитете.

То је први пут да је „дршка ћупа са овим именом пронађена у Јерусалиму“, саопштила је ова установа.

Библија, у 2. књизи о царевимаа 15,17-20, говори о „Менајиму, сину Гадијевом“ који је десет година био Израиљев цар. Био је један од такозваних Израиљевих „лоших царева“. Библија о њему каже: „Чињаше што је зло пред Господом. Не одступи свега века свога од греха од грехова Јеровоама, сина Наватовог, којима наведе на грех Израиља. Тада Фул, цар  асирски, удари на земљу, а Менајим даде Фулу тисућу таланата сребра да би му помогао да утврди царство у својој руци.  А те новце узе Менајим од Израиља, од свих богатих људи, да их дâ цару асирском, од свакога по педесет сикала. Тако се врати цар асирски, и не забави се онде у земљи.“

Био је један од последњих царева Северног Израиљевог царства, које је трајало око 200 година и које је око 721. године освојио асирски краљ Саргон II.

Није познато да ли је „Менахем“ (Менајим) на дршци ћупа исти онај у Библији. У сваком случају, овај „Менахем“ је живео у време постојања Соломоновог храма и искусио догађаје описане у Светом писму.

Вавилонци су разорили Соломонов храм.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Christianheadlines.com