Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Призивамо светог Хараламбпија да ходатаји за мир у Украјини и на Блиском истоку

Патријарх Вартоломеј је началствовао у недељу, 11. фебруара 2024. године, Светом Литургијом у цркви светог Харалампија у општини Вевекион, где су претходног дана прославили свог светог покровитеља.


„Сви ми поседујемо јединствене Богом дане дарове. Ови таленти, као што су описани у данашњем јеванђељском зачалу, не смеју се занемарити, него смо позвани да их марљиво негујемо и користимо за сопствени духовни раст и напредовање друштва. Наша је одговорност да користимо ова божанска давања за веће добро, служећи нашој браћи и сестрама са смиреношћу и посвећеношћу. Чак и наизглед скромни прилози другима, заједно са искреним трудом, имају моћ да дубоко утичу на животе других. Препознајући своје дарове као божански позив и свету дужност, позвани смо да своју службу испуњавамо са непоколебивом посвећеношћу“, казао је патријарх Вартоломеј у обраћању после Свете Литургије.

Затим је додао: „Имајући на уму ова размишљања, данас смо се окупили у овом чесном Храму да узнесемо молитве за људски род. Сваки појединац, без обзира на порекло или околности, вољен је и уважаван пред очима Божјим. Свака личност представља јединствено и незаменљиво створење, које је божански Створитељ даровао интелектом и слободном вољом. Свако од нас је дужан да мудро користи ове поверене нам божанске дарове.

Заиста, сви смо ми пролазни житељи у овоземаљском царству, јер „овде немамо трајни град, већ тражимо град који ће доћи.“ Пригрливши ову вечну истину, учествујемо у Његовој светости и постајемо поклоници на путовању ка Божанском. Са жарким убеђењем исповедамо своју веру: „Верујем, Господе, да си ти Син Божји и да је све твоје, чак и животи наши.“ Постојање светих храмова, светилишта и поклоњења кроз историју потврђује урођену људску склоност ка Божанском,  од Кога црпимо снагу и храброст за савладавање и видљивих и невидљивих недаћа.

Као што је Исус, Син Божји, био распет за нас, и ми смо позвани да се разапињемо са Њим. Непоколебивом оданошћу и посвећеношћу светим начелима наше вере, сједињујемо се са Христом и свештеним предањима Мајке Цркве.”

Свјатјејши патријарх се помолио светом Харалампју да чува овај драги део Константинопоља и да ходатајствује за целу грчку заједницу. Поред тога, усрдно се молио за мир у свету, посебно у Украјини и на Блиском истоку, и за постојаност Светих Божијих Цркава и очување њиховог јединства.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com