Type Here to Get Search Results !

Презвитер Крсто Станишић: Од нас не зависи спасење Цркве, већ од Цркве зависи наше спасење


У понедјељак 12. фебруара 2024. године, када наша Света црква прославља Света Три Јерарха (Светог Јована Златоустог, Светог Василија Великог и Светог Григорија Богослова), одслужена је Света литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Крсто Станишић, парох Српске Православне Цркве у Холандији, уз саслужење протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, протојереја Предрага Шћепановића, јереја Велимира Бугарина, као и ђакона Ведрана Грмуше, док су молитвено присуствовали протојереји Бранко Вујачић и Никола Пејовић.

Непосредно пред Свету тајну Причешћа свима сабранима пастирским празничним словом обратио се началствујући јереј Крсто Станишић који је подробније приближио коријен празновања овог празника кроз историјски и теолошки контекст:

,,Данас славимо празник Света Три Јерарха, света три стуба Цркве Божије: Светога Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог чију Литургију служимо. Овај празник настао је у тешком времену и повод његовог настанка није био неки срећни, већ је то била једна турбуленција и бура унутар Цркве Божије, када се у XI вијеку за вријеме владавине цара Алексија Комнена у Источном Римском Царству десила расправа и раздор унутар Цркве Божије, јер су се људи подијелили у три фракције и свака од те три фракције узела је једног од светитеља за свог заштитника”.

,,Те три групе су се расправљале око тога ко је од светитеља већи, ко је важнији, бољи и да се то десило у било ком другом контексту или некој другој организацији вјероватно би се та организација поцијепала на три дијела – фракције, а након тога на још фракција, међутим, то се десило у Цркви Божијој за коју је Господ рекао да јој ни врата паклена неће одољети и Господ као што знамо сваки проблем и сваку буру која се дешава Цркви Божијој претвара у величанствену побједу Цркве”. – закључио је он.

Отац Крсто је затим нагласио да се у Грчкој Света Три Јерарха светкују равно како се на напим просторима поштује и светкује Свети Сава:

,,За наш братски народ Грчки ова три светитеља су један од највећих празника. Исто као што је то код нас Свети Сава, тако су и за њих Света Три Јерарха и у Грчкој се овај празник прославља веома торжествено”.

У другом дијелу пастирског слова он је акцентовао да оно што нас недвосмислено учи празник Света Три Јерарха јесте да Господ све нападе на Цркву Своју претвара у побједу Цркве:

,,Оно што треба научити из овога празника јесте да Господ све нападе на Цркву Своју претвара у побједу Цркве. Као што смо у првом вјековима имали мученика и безбожнике који су гонили Цркву мислећи да ће је тако уништити, у ствари свакога мученика кога су убили и прогнали, он је био сјеме за хиљаде нових хришћана – мученика. Онда су се касније појавила различите јереси које су покушале да униште Цркву изнутра, међутим не само да нису уништиле Цркву него су уствари у одбрани тих јереси Свети Оци написали најљепше текстове богословске и тако се развила богословска наука”.

,,Господ увијек свако искушење претвара у побједу Цркве, а ми људи треба да знамо да не треба да се бринемо да ли ће Црква преживјети, да ли ће опстати, само се треба бринути да ми останемо у Цркви, да останемо удови тијела Христовога, а ако некада видимо нека искушења, треба да знамо и имамо дубоку вјеру да ће се та искушења претворити у побједу Цркве Божије и да никад не упаднемо у ту замку да помислимо да смо ми ти који спашавамо Цркву и да од нас зависи спасење Цркве, не зависи од нас, него од Цркве зависи наше спасење”. – поручио је напослијетку јереј Крсто Станишић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика