Type Here to Get Search Results !

Естонија: Прва архијерејска хиротонија у последњих 30 година


У недељу, 4. фебруара 2024, хиротонисан је нови викарни епископ за Талинску епархију Естонске православне цркве Московске патријаршије, чиме је обележена прва архијерејска хиротонија Цркве на територији Естоније у последњих 30 година.


Последња таква хиротонија обављено је пре 34 године када је овде хиротонисан митрополит талински Корнилије, саопштавају из Естонске цркве.

Архимандрит Данило (Леписк) изабран је за епископа тартуског, викара Талинске епархије од  стране естонског Синода 29. јануара, а избор је  одобрио Свети синод Руске православне цркве 3. фебруара.

Његово наречење одржано је исте ноћи у катедрали светог Александра Невског у Талину. У свом говору о. Данило је истакао да је његов верски живот

почео у естонском манастиру Пухтица — манастиру који је првобитно био под управом светог Јована Кронштатског, који никада није био затворен у совјетско време. Године 1993. уписује се у Московску семинарију по благослову старца Јована (Крестјанкина).

Следећег јутра о. Данила су у епископство посветили митрополит талински Евгеније, епископ нарвански Лазар, епископ мардуски Сергеј из Естонске Цркве и митрополит вилњуски и његов викар епископ тракајски Амвросије.

На крају Литургије митрополит Евгеније се обратио новохиротонисаном еп. Данилу архијерејским словом и предао му архијерејски жезал. 


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com