Type Here to Get Search Results !

Јордан: Освећена нова православна црква


Нови православни храм у Јордану свечано је осветио Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофило у недељу 18. фебруара 2024..


Освећењу православне цркве Света Три Јерарха, поред Православног центра Пресвете Богородице, Животворног извора у Дибину, област Џераш, присуствовао је Његово Височанство принц Гази бин Мухамед, главни саветник Његовог Величанства Краља Јордана за верска и културна питања саопштава Јерусалимска патријаршија.

Отварању је присуствовао и архиепископ киријакопољски Христофор, који је нагласио да ће „Црква излазити у сусрет младима, и биће место одржавања конференција, интелектуалних и културних сусрета и служења локалној заједници“. Он је такође захвалио господину Иси Насифу Одеху, који је дао великодушни прилог за завршетак изградње цркве.

Нова црква је прва у Јордану која посвећена Светим Трима Јерарсима – светима Василију Великом, Григорију Богослову и Јовану Златоусту.

Црква комбинује традиционалне јорданске геометријске дизајне „са византијским архитектонским духом“.

Прва Божанска Литургија биће одслужена у петак 23. фебруара.

На сајту Јерусалимске Патријаршије тренутно се наводи 40 других манастира и цркава у Јордану.

Прошлог месеца у цркви из византијског доба у Петри у Јордану служена је историјска Божанска литургија, први пут у 1.500 година.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com