Type Here to Get Search Results !

Два свеца су већ представљена да буду на бугарским евро кованицама ове земље

Бугарска има за циљ да уђе у евро зону 2025. године и већ је направила дизајн за нови новац који ће бити издат. На кованицама евра ове земље биће приказани свеци који су већ приказивани на националној валути леву. Установљено је у ЕУ да свеци буду представљени на новчићима који су у великом промету.


На бугарском новчићу од 2 евра биће приказан Свети Пајсије Хиландарац (1722-1773), светогорски монах бугарског порекла који је допринео историографији и консолидацији бугарског националног идентитета. Светац је приказан и на аверсу новчаница од 2 лева које је издала Бугарска народна банка 1999. и 2005. године.

Још један светац, који је већ присутан на бугарским националним кованицама од 1 лева издатим 2000-их, такође ће се наћи на кованицама од 1 евра: Свети Јован Рилски, оснивач бугарског монаштва (живео између 876. и 946. године).

Дизајн кованица од 0,10, 0,20 и 0,50 евра које ће бити издате након што Бугарска приступи евру. Фото: Бугарска народна банка

На кованицама од 10, 20 и 50 евра које ће бити издаване у Бугарској, биће приказан Мадарски јахач, барељеф коњаника у природној величини израђен на крају првог хришћанског миленијума на стенама Мадаре у Бугарској. Дизајн је представљен и на кованицама од 0,50 лева сада у оптицају.

Још увек постоје кованице са свецима које се емитују у еврозони, али једна је у оптицају у земљи која није чланица ЕУ, а друга је спомен кованица, и није намењена  за редован новчани оптицај.

Новчић од 1 евра који је издала Република Сан Марино 2017. приказује духовног заштитника те земље, хришћанског мученика из раних векова. Свети Марин је приказан и на кованицама издатим 2008. Фото: Европска комисија

Тако на два новчића издата 2017. године у Сан Марину, микро-држави окруженој Италијом и која је ушла у евро зону, иако није чланица ЕУ, приказан је Свети Марин, далматински монах који је страдао у Монте Титану око 300. године. .

Свети Марин, духовни заштитник Републике Сан Марино, приказан је са ореолом на једном од кованица од 50 евроценти које је издала ова држава која није чланица ЕУ. Извор фотографије: Цоин-бротхерс.цом

Словачка је 2012. године издала јубиларни новчић посвећен светим Ћирилу и Методију којим је обележила 1150. годишњицу крштења Моравске.

Ћирило и Методије, који су донели хришћанску веру у Моравску, на пригодном кованом евру који је издала Словачка. Првобитно су имали ореоле, али се неколико земаља чланица ЕУ успротивило и новчић је поново емитован са уклоњеном ореолом, али са истакнутим крстом. 

Земље еврозоне могу да садрже националне симболе на једној страни евра који издају, под условом да се друге земље чланице и Савет Европске уније слажу. Кованице евра које је дизајнирала Бугарска већ су добиле ова одобрења.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Basilica.ro