Type Here to Get Search Results !

Молитвена свечаност у Јасеновцу

Поводом доласка иконе Млекопитатељнице у манастир Јасеновац, дара светог манастира Хиландара највећем српском стратишту, светом Литургијом, 6. фебруара 2024. године у храму Рођења св. Јована Крститеља, началствовао је Преосвећени Епископ буесносајрески и јужноцентралноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирило. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су Преосвећени Владика пакрачко-славонски г. Јован, високопреподобни игуман хиландарски Методије и више архимандрита, игумана српских светиња. 

На светој Литургији се сабрало монаштво из Митрополије загребачко-љубљанске и Епархије бањалучке, затим бројни верујући народ из више градова и места Епархија славонске и бањалучке, а молитви, поред јавних личности из Србије и Републике Српске, присуствовали су и гђа Јелена Милић, амбасадор Србије у Републици Хрватској, Председник одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Републике Српске г. Милорад Арлов, као и дожупан пожешко-славонски из реда српског народа г. Никола Ивановић. Беседу је по благослову Епископа Јована произнео игуман хиландарски Методије, који је подвукао "да се увек трудимо да саслушамо нашу савест и покоримо Христу и наше посмисли, речи и дела".

На крају Свете литургије, Епископ пакрачко-славонски Јован је игуману Методију дао на благослов мошти Светих новомученика јасеновачких.

Игуман Методије је сабранима најпре рекао да је у Јасеновац са братијом дошао у пратњи игуманије хиландарске, Пресвете Богородице и подсетио да се ове године навршава 825 година од оснивања испоснице у којој се налази чудотворна икона Млекопитатељница.

Циљ нам је свима исти - да добијемо Царство Небеско, али је пут којим иду монаси и мирјани различит, рекао је о. Методије у беседи и указао да нам је, слушајући апостоле и поучавајаћи се из Светог Јеванђеља, потребно да баш на овоме месту размишљамо о томе, јер ово је место мученика.

О. Методије је рекао да нам св. Апостол Павле каже да треба сваку помисао да ставимо у покорност Богу, у данашњем апостолу смо чули да нас св. Јаков позива да исправљамо речи, а Јеванђеље нас позива на добра дела. "У сва три вида је потребно имати чисту савест и пред Богом и пред људима", подвукао је игуман хиландарски и додао, да је код монаха важно да не исцеле само своје помисли и приведу их послушности Богу, већ и саму унутрашњост срца кроз молитву и чување своје савести. "То наравно важи за сваког хришћанина, али знамо посебно у ова времена да је то теже, али зато потрудите се да барем речи и дела буду покорене у послушност Христу", поучио је игуман Методије.

А један је начин на који ћемо знати да ли је оно што желимо да урадимо добро или лоше - ако немамо времена да се консултујемо са духовником наставио је о Методије: поставимо себе "у онај тренутак када се наша душа буде одвајала од тела и да размислимо да ли ће ми ова реч, ово дело, у том тренутку бити на помоћ или ће ми бити на осуду и савест ће нам увек рећи шта је од тога тачно. Ако будемо поступали по савести, нећемо ни тада погрешити" поучио је о. Методије.

Свети Мученици јасеновачки који су са нама сада заједно овде и радују се овом данашњем сабрању - "они се моле за нас да би нам били на помоћи, да и ми - као што су и они имали мучеништво крви, да и ми испунимо други подвиг - мучеништво савести, да своју савест увек имамо покорну пред Христом Богом", закључио је игуман хиландарски Методије.

* * * 

Подсетимо да је високопреподобни архимандрит Методије, игуман српске царске лавре манастира Хиландара, посету Епархији славонској започео у поподневним часовима 4. фебруара 2024. године, посетом свештеној обитељи и Манастиру Рођења Светог Јована Претече у Јасеновцу.

Другог дана боравка у Епископији Пакрачко-славонској, у понедељак 5. фебруара, у пратњи Преосвећеног Владике г. Јована игуман архимандрит Методије и братство посетили су Владичански двор и Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу, а затим Манастир Пакру и храм Светих отаца Првог Васељенског сабора у Дарувару.


Извор: Радио Слово љубве