Type Here to Get Search Results !

Радио-Светигора: Разговор са монахом Симеоном (Драговићем), сабратом стањевићке обитељи


Монах Симеон (Драговић): “Молитва Господу је наше највеће богаство са којом треба да се богатимо у славу Божију”


Звучни запис беседе


Гост Радио-Светигоре био је дугогодишњи архитекта монах Симеон (Драговић), сабрат манастира Стањевићи.

Осамдесетосмогодишњи монах Симеон говорио је о својим јуначким прецима, свом крсто-васкрсном животу, супрузи, сада монахињи манастира Дуљево, монахињи Ани, породици, и монашком путу, житију од Косова Поља, преко Београда, Француске, Русије, Црне Горе, Будве, Доњег Загарача, манастира Стањевићи. За слушаоце Радио-Светигоре подијелио је своје успомене и сјећања о сарадњи и вишедеценијском братском односу са блаженопочившим митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, и игуманом стањевићким Димитријем (Благојевићем).

Било је ријечи и о бројним архитектонским здањима широм бивше Југославије и свијета, којим се познати свјетски архитекта бавио.

Круна његовог животног рада и стваралачког умијећа биле су обнове и градња бројних манастира и цркава, парохијских домова, манастирских конака и црквених објеката, широм Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве, међу којима је најважнија обнова светотројичног манастира Стањевићи, манастира Дуљева, комплекса и храма Свете Петке у Будви, будућег Саборног храма Светог Апостола и Јеванђелисте Марка у Будви, цркве Светог Александра Невског на Светог Стефану и многе друге. Са благословом блаженопочившег митрополита Амфилохија учествовао је са својим тимом сарадника у уређењу и крипте завјетног храма Светог Саве у Београду.

Из своје богате дугогодишње каријере монах Симеон подијелио је бројне успомене са митрополитом Амфилохијем, Митрополитом Јоаникијем, игуманом Димитријем (Благојевићем), архимандритом Јефремом (Дабановићем), стањевићким братством, мати Ангелином игуманијом манастира Дуљево и другима.

Са посебном љубављу монах Симеон је говорио о новообновљеној цркви Светог Симеона Мироточивог у Доњем Загарачу.

Монах Симеон је из свог искуства подијелио и неколико духовних савјета и поука упућених и онима који су у браку, као и монасима и монахињама, поручивши свима да је молитва Господу, наше највеће богаство са којом треба да се богатимо у славу Божију.

Овај душекорисни разговор са старцем Симеоном косовским, загарачким и стањевићким, водио је проф. Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радио-Светигоре.


Извор: Радио Светигора

Рубрика