Type Here to Get Search Results !

Митрополити Петар и Јоаникије богослужили у Цетињском манастиру


Његово Високопреосвештенство Митрополит преспанско-пелагонијски Македонске православне цркве – Охридске архиепископије г. Петар, који ових дана борави у посјети Митрополији црногорско-приморској, и Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служили су данас Свету службу Божију у Цетињском манастиру.


У литургијској бесједи на тему данашњег Јеванђеља ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Благоје Рајковић рекао је да је Црква одредила припремне недјеље за Велики пост, када се припремамо и за тјелесни и за духовни подвиг који ћемо носити током поста.

“Као што ратник, који се припрема за борбу, не иде одмах да тражи непријатеља да се бије него прво вјежба физичку снагу и оштри и припрема своје оружје, тако и ми пред почетак Великога поста свој ум и своје срце треба да очистимо, да га угланцамо и да га припремимо за овај велики подвиг”, рекао је о. Благоје Рајковић.

На крају Свете службе Митрополит Јоаникије је, поздрављајући Митрополита Петра, заблагодарио госту што се одазвао позиву да дође на свечану прославу празника Светог Симеона Мироточивог.

“Прије свега у мјесто његовог рођења Подгорицу, гдје смо јуче саборно, са више архијереја, са пуно свештенства и вјерног народа прославили Светога Симеона. Вашим доласком дошао нам је велики благослов македонских и свесловенских светитеља Климента и Наума. Донијели сте нам вашу љубав и љубав ваше благочестиве пастве. Велики је благослов што имамо данас прилику да служимо овдје пред ћивотом Светога Петра Цетињског, што смо се помолили пред честицом Часнога Крста Христовога и пред руком Светога Јована Крститеља, у овој древној светињи, у сједишту Митрополита црногорско-приморских”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Изразио је радост што је дошло до измирења и канонског и литургијског општења између Македонске и Српске православне цркве.

“То је велики благослов за све нас, јер ево, хвала Богу, откад је дошло до измирења, ми архијереји Српске цркве често служимо у светињама Македонске православне цркве. И долазе нам браћа архијереји из Македоније, служе у нашим светињама. А наш вјерујући народ никада није престао да посјећује светиње и на једној и на другој страни. Као што браћа из Македоније долазе врло често Светом Василију Острошкоме тако и наш вјерујући народ из Црне Горе иде да се поклони светињама у Македонији, прије свега кивоту Светог Наума Охридскога и Светога Климента и да се помоли Богу у предивним македонским светињама”, рекао је он.

Наше везе су, наставио је Митрополит Јоаникије, још од Светога Јована Владимира и његове супруге Косаре, кћерке цара Самуила.

“Оно што је много важно је да се ослањамо на наше духовне и културне коријене који су заједнички. Много је тога што нас повезује. Да гледамо на оно што нас је повезивало, што нас је оплемењивало, што су наши преци кроз многе вјекове наше бурне историје заједнички чували, зједнички се кријепили, у Духу Светом се радовали у вјери и у љубави Божјој”, казао је Митрополит Јоаникије изражавајући добродошлицу митрополиту преспанско-пелагонијскоме.

Митрополит Петар је, захваљујући домаћину Митрополиту Јоаникију, такође изразио радост због канонског и литургијског општења архијереја, свештенства и сеештеномонаштва двију цркава.

“То је велика радост. Нема веће радости од те кад браћа буду заједно.Као што смо и ми данас били заједно на овој Светој литургији”, рекао је он.

Рекао је да то заједништво у новије вријеме утврђују и недавно откривене мошти Свете Стефаниде Скадарске, за којима је својевремено трагао блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

“То заједништво се овога пута утврђује преко мученичке смрти ове свете дјевојке”, рекао је он и предложио да заједно упуте писма Синоду и Српске и Македонске цркве да, ако то буде Божја воља, ова светититељка буде канонизована.


Извор: Митрополија црногорско-приморска