Type Here to Get Search Results !

У току је процес избора новог митрополита сливенског


Бугарска православна црква тренутно је у поступку избора новог митрополита за Сливенску епархију. Бугарска патријаршија је већ идентификовала два кандидата за ту функцију, наводи се у званичном саопштењу Бугарске патријаршије.


Избор митрополита се одвија у две етапе. У почетку је Свети синод Бугарске православне цркве одобрио десет кандидата који су сматрани достојним избора. Ови кандидати су испуњавали критеријуме наведене у уставу Цркве, укључујући монашко искуство од најмање три године, високо богословско образовање и најмање десет година службе у свештенству. Поред тога, кандидати морају имати између 35 и 70 година и не би требало да се суочавају са осудама у цркви.

Изборни колегијум, који чине свештенство и парохијани Сливенске епархије, гласао је 18. фебруара за своје жељене кандидате. Изабрани кандидати су епископ агатопољски Јеротеј и епископ констанцијски Михаил. Свети синод ће размотрити резултате избора 24. фебруара, а коначна одлука биће објављена 25. фебруара.

Досадашњи старешина Сливенске епархије митрополит Јоаникиј (Неделчев) преминуо је у јануару у 84. години живота. После његове смрти, дужност привременог намесника сливенског престола преузео је митрополит варненски и великопреславски Јован.


Превод с енглеског редакција портала "Ризница"


Извор: Gorthodox.com