Type Here to Get Search Results !

Александријска патријаршија рашчинила другог руског егзарха Африке


Свети синод Александријске патријаршије донео је одлуку у петак, 16. фебруара 2024. да рашчини другог афричког егзарха Руске православне цркве.


После опсежног разматрања „питања задирања Руске цркве у духовну и пастирску јурисдикцију Александријске патријаршије на афричком континенту“, Свети синод је одлучио да разреши Његово Преосвештенство епископа зарајског Константина, наводи се у Синодском извештају који је објавио Ромфеа.

У извештају се наводи да се епископ Константин, кога је руски Свети синод 11. октобра 2023. именовао за вршиоца дужности Патријаршијског егзарха Африке, неко време настанио у Каиру, на територији Александријске архиепископије, где је починио низ канонских преступа, као што је „задирање у јурисдикција древног престола, расподела антиминса, поткупљивање домаћег свештенства, чак и лишеног чина, фракционизам, етнофилетизам, и др.“

Епископ Константин је једноставно прокоментарисао: „Ствар је у томе да сам ја епископ Руске православне цркве. Потчињен сам Патријарху московском и све Русије као његовом викару и Светом синоду Руске православне цркве као сваки од њених епископа“.

Подсетимо, Александријски синод је у новембру 2022. године донео одлуку да због истих преступа рашчини првог афричког егзарха, митрополита клинског Леонида, иако је Руска црква формално одбацила ову пресуду. Међутим, недавно га је руски Синод разрешио свих његових дужности и он чека црквено суђење за неправилности у вези са његовим разрешењем старешинства цркве Свих Светих у Москви, која служи као седиште Егзархата, и предајом управе његовом наследнику.

У фебруару 2022. године Александријски синод је такође донео одлуку о рашчињењу протојереја Георгија Максимова и Андреја Новикова, двојице најактивнијих свештеника Руског егзархата у Африци.


Превод с енгелског редакција портала "Ризница"


Извор: Gorthodox.com