Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Цариники фарисеј нас учи сили смиравања и молитве


Иако постоји више врста молитве, најмоћнија молитва је она која се узноси из стања смирења, проповедао је предстојатељ Украјинске православне цркве у предпосну недељу о митару и фарисеју.


Причом о митару и фарисеју Господ нас „подсећа на то каква треба да буде молитва“, рекао је Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије у својој проповеди у храму св. Агапита у Успенској Кијевопечерској лаври, јавља Информативно-просветно одељење УПЦ.

„Пост и молитва су главне врлине којима се човек духовно усавршава и уподобљава Богу “, рекао је Његово Блаженство. „Молитва је призив, разговор са Богом, дах за душу, којим човек прима Божанску благодат која га храни.

Украјински Прдстојатељ је набројао различите врсте молитве: молбене, покајне, величањаи благодарне напомињући да молбене и покајне молитве чине највећи део наших свакодневних молитава, „али је веома важно да благодаримо Богу за све и заувек. Најмоћнија молитва је понизна.”

„Као што смо чули у читању Јеванђеља, најмоћнија је понизна молитва“, приметио је Његово Блаженство. „Јер се Господ противи гордима, а смиренима даје благодат“ (Ис. 4,6). А они који се узвисују, пре или касније ће бити понижени. А они који се понизују,  биће у своје време од Бога узвишени (уп. Мт. 23, 12).“

Митрополит Онуфрије је подсетио своју паству и на то да сви дарови које имамо потичу од Бога.

„Нека нам Господ помогне да се у молитви трудимо да се сетимо да је Бог Створитељ, а ми Његово створење. Ово схватање обавезује човека да се понизи. Ко се поноси даровима, присваја их себи и постаје преступник. Човек који се узда у Бога, показује да дарови нису његови, већ Божји. На тај начин се човек на прави начин односи према свом Творцу, а Бог у таквом човеку умножава таленте“, рекао је Његово Блаженство Онуфрије.


За наш портал са енгелског превела Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com