Type Here to Get Search Results !

Грчка Пирејска митрополија изопштила посланике који су гласали за геј брак

Као одговор на скандалозну одлуку Грчког парламента да легализује геј бракове почетком овог месеца, Пирејска митрополија је екскомуницирала оне посланике који су гласали за закон у питању.


У митрополијској Саборној цркви Свете Тројице у Пиреју у четвртак, 22. фебруара 2024, одржан је ванредна Свештеничка скупштина, јавља Ромфеа.

Његово Високопреосвештенство митрополит Серафим је говорио о „тумбању људске онтологије и физиологије и увођењу „будног“ програма ради истицања хришћанског догматског учења, морала и културе“, након чега је вођена темељна дискусија.

Скупштина је усвојила три резолуције.

У првој свештенство изјављује да је Пиреј град који је Пресвета Богородица умногоме благословила и да су, постајући служитељи Цркве, свештеници дужни да се тачно придржавају вере једном предате светима (Јуда 1,3) и да „чувају и преносисе делом и речју непроменљиву веру Апостола, богоносних Отаца и светих васељенских сабора“.

Друга резолуција каже:

Доношење наведеног закона од стране нашег националног Парламента мења и искривљује антропологију и физиологију Божје Творевине, богохулно покушава да поништи Божански закон, који нам је изричито предан преко Старог и Новог завета, и манијачки се супротставља канонском устројству Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, које јој је дато Духом Светим.

Отуда они који су гласали за легализацију хомосексуалних бракова „делом и речју доказују да презиру Божански закон и да се противе спасењу и вечној намени људског бића“ и тако постају сарадници Сатане у његовим насртајима на Јеванђеље, што не само да потире њихов хришћански идентитет, већ представља претњу целом друштву.

Најзад, Скупштина екскомуницира, изопштава у Пирејској митрополији политичаре који су је увредили:

„Да бисмо заштитили нашу свештену службу и поштовали нашу одговорност пред Светим Богом, а држећи се одредби члана 4, параграф 9 Устава Грчке Цркве (Закон 590/1977 - ФЕК А' 146), прекидамо наше општење са онима који су гласали против Божанског закона, уз све што то подразумева, не позивамо их на било који чин у нашим парохијима, све до њиховог истинског  покајања путем укидања од стране националног Парламента овог најсрамнијег закона.“

Резолуције потписују митрополит Серафима и председници епархијских савета и управних одбора.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com