Type Here to Get Search Results !

Десетине мртвих у два смртоносна напада на католичку капелу и исламску богомољу


Представник Немачке бискупске конференције, бискуп Бертрам Мајер, шокиран је крвавим нападом на хришћане у Буркини Фасо са најмање 15 мртвих. Према Католичкој новинској агенцији (КНА), аугсбуршки бискуп је у понедељак објаснио да се овај злочин уклапа у образац насиља који је више пута био усмерен на хришћане у земљама зоне Сахела и ширем региону Западне Африке. Ово насиље је драматично порасло последњих година.


У селу Есакане у бискупији Дори на североистоку Буркине Фасо, 15 лица је убијено у нападу за време недељног богослужења 25. фебруара. Према црквеним изворима, наоружани људи су упали у католичку цркву. Дванаест лица је одмах преминуло, а још троје је касније подлегло повредама, рекао је локални бискуп Лоран Дабире. „Џихадисти су пуцали у мушкарце и поштедели жене“, рекао је Дабире ватиканској прес служби „Фидес“ (понедељак). Есакане се налази у пограничној области са Малијем и Нигером, упориштем џихадистичких група.

У међувремену, у понедељак је пријављен још један смртоносни напад: према медијима на француском језику, наоружани људи су у недељу напали и џамију у руралном граду Натиабоани у источној Буркини Фасо. Убијено је неколико десетина муслимана, углавном мушкараца, кажу очевици. Немачки бискуп Мајер позвао је да се учини све како би се спустиле тензије у Буркини Фасо и региону. „У супротном, читави крајеви ризикују да буду уништене насиљем и уништено друштвено ткиво.

Буркина Фасо („Земља поштеног човека“) је земља без излаза на море у западној Африци. Главни град је Уагадугу, други по величини град је Бобо-Диуласо. Око 60 процената од око 20 милиона становника земље су муслимани, око 25 процената су хришћани, од којих су већина католици; нешто више од 7 одсто је следбеника природних религија. Бивша француска колонија Горња Волта постала је независна 1960. године. Године 1984. назив је променио у Буркина Фасо панафричко-социјалистички председник Томас Санкара, који је дошао на власт годину дана раније. Службени језик је француски, важан трговачки језик је арапски, као и скоро 70 локалних језика и дијалеката.

Буркина Фасо се делимично налази у региону Сахела, који је често погођен сушом, и једна је од најсиромашнијих земаља на свету. Политички сукоби у суседним земљама у Малију и Обали Слоноваче такође се осећају у Буркини Фасо, на пример у виду исламистичких напада. У јануару 2022. председник Рош Марк Кристијан Каборе, који је био на функцији од 2015. године, свргнут је државним ударом - четвртим пучем у западној Африци за мање од годину и по дана.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at