Type Here to Get Search Results !

Православни хришћани и 100 других студената затражили дужи божићни распуст на универзитету у Џорџтауну


Стотине студената потписало је петицију којом се апелује на дужи божићни распуст следеће године на универзитету у Џорџтауну, приватном језуитском универзитету.


Међу 800 студената који су потписали (поред 14 студентских организација) налази се и један број православних хришћана који прослављају Божић по старом календару 7. јануара, дан пре него што би настава требало да почне следеће године.

Следеће године распуст траје од 22. децембра до 7. јануара – недељу дана краће од зимског распуста 2023-2024. С обзиром на то да почиње тако близу Божића 25. децембра, тешко је, па и скупо, посебно студентима из иностранства  да прослављају са својим породицама, док ће православни студенти који се држе старог календара, морати да пожуре да поново крену у школу дан после Божића.

„Џорџтаун као један од ретких у тој земљи омогућава православна богослужења (има и православног капелана) и због тога привлачи многе православне хришћане. Пошто настава почне 8. јануара наредне школске године, православни хришћани у Џорџтауну имаће тешкоће да прославе Божић са својим породицама“, наводи се у петицији.

Међутим, представник Универзитета је изјавио да Универзитет није у могућности да изврши промене у календару за следећу годину, али ће у будућности узети у обзир жеље студената.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com