Type Here to Get Search Results !

Митрополит кијевски Онуфрије: Када Бог услиши наше молитве, морамо Му бити захвални


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије говорио је ове недеље у проповеди о значају вере за стицање онога за шта молимо у молитви и о благодарности на Божјим благословима.


Предстојатељ православних хришћана у Украјини служио је Божанску Литургију у храму светог Агапита Печерског у Успенској Кијевопечерској лаври заједно са још пет архијереја Украјинске православне цркве.

После прочитаног Јеванђеља, Блажењејши је одржао проповед у којој је објаснио да је Спаситељ исцелио слепог због његове вере. Људи могу веровати у Бога читањем Светог писма и захваљујући сведочењу других. Слепи је дошао у веру након што је од других чуо како је Христос Месија који зацељује људске немоћи, проповедао је украјински првојерарх, преноси Информативно-просветно одељење УПЦ. Тада се слепи обратио Богу молбом, и Господ га је исцелио.

Свако нешто иска од Бога, рекао је митрополит Онуфрије. „Већина нас иска оно што нам је потребно дабисмо живели данас. Савршеније је молити се да нам Бог опрости грехе. А још савршеније је тражити да нам се Бог смилује.”

Његово Блаженство је нагласио да Господ одговара на молитве на различите начине, некад брзо, некад после више година, као што је то био случај са праведнима Јоакимом и Аном, који су дуго ишчекивали дете. Господ је после 50 година услишио њихове молитве, подаривши им тако дивно дете које је постало Богородица, нагласио је митрополит Онуфрије.

„Када добијемо неки дар на наше молитаве, не смемо заборавити да будемо захвални“, нагласио је он. „Када примимо неку милост од Бога, морамо се ојачати да пођемо за Господом и да Га још више прослављамо. Бог такве људе прославља и у овом земаљском животу“.

Његово Блаженство је такође пожелео својој пастви Божију помоћ да јачају у вери и да воде благочестив живот украшен молитвом, постом и добрим делима.

„Када тако будемо чинили, Господ ће исцелити наше немоћи, помоћи ће нам у свему што нам је потребно у овоземаљском животу. И што је најважније, Господ ће нам подарити вечно спасење на небесима у Христу Исусу Господу нашем“, казао је Митрополит.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com