Type Here to Get Search Results !

Ватикан поштује коптске мученике пострадале у Либији


Екуменска молитва 15. фебруара 2024. у базилици Светог Петра. - Исламска држава погубила 20 египатских гастарбајтера и једног човека из Гане 2015.


Ватикан ће у четвртак, 15. фебруара, обележити спомен на 21 коптског мученика у Либији, преноси „VaticanNews”. Екуменска молитва, коју ће предводити кардинал Курт Кох, почиње у 17 часова у хорској капели Базилике Светог Петра. Шехиде су убили терористи Исламске државе 2015. године.

На помену ће певати коптски хор. Потом ће документарни филм „The 21: The Power of Faith" бити приказан у Ватиканској филмској библиотеци. Филм је снимљен под окриљем коптског патријарха Тавадроса у родном месту 21 мученика.

20 египатских коптских гастарбајтера и њиховог колегу из Гане убили су терористи Исламске државе на плажи у Либији у фебруару 2015. г. Снимак њиховог посечења главе 15. фебруара 2015. објавили су џихадистички сајтови. Само недељу дана после масакра, коптски православни патријарх Тавадрос II одлучио је да  21 мученика  унесе у синаксар, диптих мученика Коптске цркве. Њихов спомендан се обележава 15. фебруара. Коптски православни хришћани Египта поштују  их као свете.

21 новомученик били су на раду као гастарбајтери у Либији када су их киднаповали терористи ИС. Мучењем су покушали да их убеде да пређу на ислам. Али сви су остали непоколебиви у својој вери и зато су пред камерама посечени. Приликом истраживања њиховог порекла и народности, показало се да је уствари било 20 коптских заробљеника терориста ИС. 21. мученик је био држављанин Гане, заправо нехришћанин. С обзиром на лојалност Копта својој вери, на питање терориста ИС да ли исповеда Исуса као „правог Бога и правог човека“, он је одговорио: „Њихов Бог је мој Бог“, иако је био свестан да ће изгубити свој живот.


Такође у Римском мартирологију


Кардинал Кристоф Шенборн посетио је 2016. године чланове породица ових убијених у Египту. Био је дубоко импресиониран сведочењем о вери ових мученика и хришћанским начином на који су ожалошћени у породицама ово поднели.

У мају 2023. коптски патријарх Тавадрос је посетио папу Фрању у Ватикану, који је на састанку најавио да ће имена 21 убијеног бити уврштена у Римски мартирологиј, односно римокатолички диптих мученика, као знак духовне повезаности двеју Цркава „Ови мученици су својом крвљу сведочили о јединству свих који исповедају Исусом“,​​ рекао је папа Фрања патријарху Тавадросу на општој аудијенцији на Тргу Светог Петра.

Уношење сведока вере некатолика у званични диптих римских мученика изузетно је ретко. Папа Јован Павле II је 2001. наложио да се у овај списак уврсте неки православни и оријентални православни мученици.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at