Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије (Снигирјев) одржао радну комуникацију са британским Парламентарним одбором за слободу вероисповести. - Следећег јутра - претрес СБУ

Дана 21. фебруара 2024. године одржан је дуг онлајн састанак митрополита черкаског и канивског Теодосија (Снигирјева) са директорком британског Парламентарног одбора за међународну слободу вероисповести Џулијом Џонс. 


Током разговора владика је упознао представника Британског парламента са предлогом закона који је припремљен за усвајање у Украјини о забрани Украјинске православне цркве, чињеницама заплене цркава, кривичним поступцима против митрополита, одлукама локалних самоуправа о укидању права верских организација УПЦ на парцеле, о санкцијама које се примењују према епископату Украјинске православне цркве, повратноj  реституцији (експропријацији) од Цркве историјских објеката цркава и манастира и о  још многим другим питањима.

Изложене чињенице изазвале су изузетно интересовање госпође Џули Џоунс, директорке Парламентарног одбора, због недостатка информација у британским парламентарним круговима о проблемима верника Украјинске православне цркве. Странке су се сагласили да наставе рад на проналажењу начина да се верницима и верским организацијама УПЦ помогне у њиховом деловању на пољу људских права. Конкретно, донета је одлука да се састане у Кијеву с митрополитом Теодосијем, који  се налази у кућном притвору као активиста за људска права и прогоњени јерарх УПЦ, који брани права и слободе верника Украјинске православне цркве на међународном плану.

„У контакт у овој области били су укључени и представници Међународног удружења за људска права ‘Црква против ксенофобије и верске дискриминације’, представници научних и образовних институција у Великој Британији

Следећег јутра после конструктивног онлајн радног састанка митрополита Теодосија и британских парламентараца, представници СБУ дошли су у резиденцију митрополита Теодосија у Кијеву ради претреса, чиме су пореметили планирану празничну Литургију (прослава светитеља  исповедника патријарха Тихона).

Амерички адвокат и активиста за људска права Роберт Амстердам, који је ових дана боравио у Кијеву, оценио је ову чињеницу као намеран притисак снага безбедности на епископа УПЦ и активисту за људска права, што је уврштено у званична документа овог међународног правника. Британски Парламентарни одбор за међународну верску слободу одмах је обавештен о инциденту.

Према резултатима јутарњег упада у владичину кућу, снаге безбедности нису пронашле ништа противзаконито, али су изнеле митрополиту још једну, четврту, сумњу да је, наводно, незаконито бранио манастир у Черкасима који су милитанти заузели 20. новембра 2023. године.

Услед деловања Службе безбедности Украјине и ометања Свете Литургије, хитна медицинска помоћ је митрополиту Теодосију дијагностиковала тешку хипертензивну кризу. Сада је владика у стању пред мождани удар, решава се питање његове хоспитализације.


РЕФЕРЕНЦЕ


Парламентарни одбор Велике Британије, Свестраначка парламентарна група за међународну слободу вероисповести или уверења (The All-Party Parliamentary Group on International Freedom of Religion or Belief), основана је да подигне свест и профил међународне слободе вероисповести или уверења као људског права међу парламентарцима, медијима, владом и општом јавношћу у Уједињеном Краљевству; и да се побољша ефикасност и свест о доприносу Уједињеног Краљевства међународним институцијама позваним да обезбеде поштовање овог људског права.

Директор Одбора је госпођа Џули Џоунс (Julie Jones). Обор предводе посланици Џим Шенон (Jim Shannon) и Фајона Брус (Fiona Bruce), и чланови Дома лордова бароница Кокс (Baroness Cox) и лорд Алтон (Lord Alton).

Више од 170 посланика седи у овом одбору и заинтересовани су за стање слободе вероисповести или уверења у земљама широм света, али посебно у онима са којима Велика Британија има блиске односе.


Прес служба Черкаске епархије УПЦ


Извор: Тelegra.ph