Type Here to Get Search Results !

Из штампе изашла нова књига посвећена проблему првенства међу православним Црквама

Издавачка кућа „Познаније” објавила је књигу „Предност” и „Првенство”. Ка разјашњењу црквено-канонских појмова“ („Преимущество" и „первенство". К раскрытию церковно-канонических концептов“).


Тема  предности и првенстава у Цркви била је једна од централних у богословској полемици хиљадама година. Од почетка 20. века, а у вези са променама еклисиолошког става Цариградске патријаршије, питање првенства у Православљу  изазива спорове и поделе унутар саме Цркве.

У публикацији се разматра језички развој и настанак кључних термина савремених црквено-политичких односа: „првенство”  („πρωτεĩον“) и „предност” („«πρεσβεĩα») у текстовима антике и средњег века. Разоткривање ових појмова омогућава нам да расправу о првенству једне Цркве над другом преведемо у строге научне оквире, избегавајући извитоперења њеног смисла и очигледно нетачна тумачења.

Друга вредност књиге је њен опсежан додатак, који садржи велики број одабраних и преведених цитата и омогућава читаоцу да уђе у траг о постојању лексема о којима се у књизи говори, преноси сајт Издавачке куће „Познание”.

Павле Владимирович Кузенков је руски историчар Византије, кандидат историјских наука, чија је област научног интересовања историјска хронологија, византијска хронографија, историја Византије, руско-византијске везе, црквена историја, црквено-државни односи, Древни исток (не- халкидонске) Цркве.

Научни уредник је кандидат историјских наука, ванредни професор Катедре за систематско богословље и патрологију Православног Свето-Тихоновског хуманистичког универзитета јереј Павле Ермилов. Координатори пројекта били су службеници Секретаријата за међуправославне односе при Одељењу за спољне црквене везе Московске патријаршије, јереј Теодор Шулга и ђакон Сергије Монахов, под руководством заменика председавајућег овог Одељења, кандидатске богословља протојереја Игора Јакимчука. У завршном редиговању књиге учествовао је саветник Патријарха московског и све Русије, доктор богословља, протојереј Николај Балашов. Књига је припремљена и реализована уз помоћ Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу.

Књига ће бити корисна предавачима студентима верских и световних високошколских установа, као и свима који се интересују за историју Цркве.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru