Type Here to Get Search Results !

О Божанској правди

Не треба да захтевамо да нам буде враћено било шта што нам је одузето. Божија правда управљена је ка самом човеку и ишчекује да се похлепна особа ослободи греха и врати Христу. Божија правда није заинтересована за материјална богатства сама по себи.


Када се неко колеба између људске и божанске правде, личи на онога ко се у једном тренутку клања Богу а у другом идолима.

Божанска правда се супротставља људским законима. Људски закон је крут и једнак за све, јер он никада не одступа и на свакога примењује своју правду, у већој мери истичући своја правила него појединачну личност. Божанска правда, међутим, понекад зна и да одступи и да буде самилосно дарована сваком човеку; она не одбацује људе који заслужују казну, али зато обилно награђује достојне похвале. … Чули сте како је казано старима (у древна времена, када је старозаветни закон покушавао да човека ослободи неправде примењујући људску правду и припремајући га на тај начин да прихвати правду божанску: око за око, зуб за зуб – то је, на пример, људска правда); А ЈА ВАМ КАЖЕМ ДА СЕ НЕ ПРОТИВИТЕ ЗЛУ, него ако те ко удари по десном образу твом, окрени му и други; и који хоће да се суди са тобом и кошуљу твоју да узме, подај му и хаљину; и ако те неко потера једну миљу, иди са њим две; који иште у тебе, подај му, и који хоће од тебе да позајми, не одреци му… ако љубите оне који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли тако и цариници? … Будите дакле савршени као што је савршен и Отац ваш небески (Мт. 5; 20 – 48).


Преподобни Пајсије светогорац

Рубрика