Type Here to Get Search Results !

Патријарх бугарски биће изабран 30. јуна


Свети синод Бугарске цркве изабрао митрополита врачанског за потпредседника.


На свом заседању 19. марта 2024. године Свети синод Бугарске цркве донео је значајне одлуке у вези са избором новог бугарског патријарха.

Свети синод је одлучио да 30. јуна 2024. године сазове Патријаршијски изборни црквени сабор ради избора новог предстоојатеља Бугарске православне цркве.

Да би се овај поступак олакшао, епархијски митрополити морају у својим епархијама организовати и спровести изборе делегате за Патријаршијски изборни сабор 2. јуна 2024. године, што се поклапа са 5. недељом по Васкрсу, познатој као Недеља о Самарјанки.

Такође, посебна седница Светог Синода биће сазвана 20. јуна 2024, када ће три епархијска митрополита који испуњавају услове наведене у члану 40. Устава ове Цркве бити предложени за кандидате за патријарашки трон.

Поред тога, Свети синод је одлучио да одреди датуме за канонски избор новог митрополита сливенског. Митрополиту варненском и великопреславском Јовану поверено је да 19. маја организује епархијски избор за новог митрополита.

Подсећа се да Бугарска црква мора да изабере новог патријарха по одређеној процедури у року од четири месеца после смрти патријарха Неофита.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com