Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Опраштање је тешко, али без њега је немогуће очистити душу

Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије замолио је опроштај од своје пастве у Прашчалну недељу и све их ободрио да се међусобно помире како би Велики пост започео духовним миром.


„Стојимо на прагу благословеног времена и, по нашем добром обичају, тачније, по речима Господњим, трудимо се да се овог дана што више помиримо једни са другима, како бисмо кренули на спасоносно путовање Великог поста у миру и духовном спокоју и приспели у светле празнике Васкрсења Христовог “, рекао је украјински предстојатељ, преноси Информативно-просветно одељење УПЦ.

Смисао поста је, подсетио је Његово Блаженство, да се очистимо од нечистоће тела и нечистоте духа и да се ослободимо греха, па  је наставио:

„Да би наш пост био полезан и наше подвижништво било корисно, постоји један услов који нам је Господ дао у данашњем Јеванђељу: „Ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески, а ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће ти опростити сагрешења ваша“ (Мт. 6,14.15). Односно, постоји услов да ако желим да ми Бог опрости, морам опростити ономе ко је мене увредио. Без обзира на то где је, ко је, морам му опростити.

Ако смо срдити, чинимо себе неспособним да примимо Божји опроштај, истакао је Митрополит. Дакле, морамо да приморамо себе, ако је потребно, да опростимо другима.

„Тешко је, али морате себе приморати. И постепено, уз помоћ молитве, самооосуде, моћи ћете да опростите другоме од срца“, рекао је Његово Блаженство.

Затим је замолио и понудио свима опроштај.


За наш портал превод са енгелског приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com