Type Here to Get Search Results !

Саучешће Митрополита волоколамског Антонија поводом упокојења епископа моравичког Антонија


Председавајући Одељења за спољне црквене послове митрополит волоколамски Антоније упутио је саучешће Предстојатељу Српске Православне Цркве Његовој Светости Патријарху Порфирију поводом упокојења епископа моравичког Антонија, представника Патријарха српског при Московском Патријаршијском трону. У поруци стоји:


Ваша Светости,

Примите моје најдубље и најискреније саучешће поводом упокојења настојатеља Подворја Српске Православне Цркве у Москви, епископа моравичког Антонија.

Живот и рад новопрестављеног јерарха скоро четврт века били су посвећени племенитом и важном циљу одржавања и свестраног развоја односа између Руске и Српске Православне Цркве због чега тугу услед изненадног губитка данас осећају обе наше сестринске Помесне Цркве.

Монашко и научно искуство стечено у манастирима Жича и Студеница, богословско образовање стечено у манастиру Крка и Московској Духовној академији значајно су утицали на формирање будућег архипастира.

Много је радио на духовном старању наше браће Срба који живе у Русији и другим земљама канонске територије Московске Патријаршије и студената Српске Православне Цркве који се школују у Руским Духовним школама.

Покојник је уживао заслужену и искрену љубав архипастира, свештенства и верне деце Руске Православне Цркве, који су се бринули о њему и молили за исцељење од тешке болести која га је задесила.

Премудри, Свеблаги и Свезнајући Бог призвао је к Себи свог верног прегаоца на врхунцу земаљске снаге и достигнућа. Верујемо да ће се Владика Антоније преставити Господу у војсци праведника, који ће да почину од трудова својих, јер дела њихова иду за њима (Откр. 14:13).

Шаљем усрдне молитве за покој мог сабрата са којим сам више пута имао прилике да приносим бескрвну жртву и радим у корист Свете Цркве Христове.

Вјечнаја памјат!

С љубављу у Господу,

председавајући Одељења за спољне црквене послове

Московске Патријаршије

митрополит волоколамски Антоније


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Mospat.ru