Type Here to Get Search Results !

Немачка: Освећена бугарска црква у Штутгарту


У недељу, 10. марта 2024, освећена је бугарска православна црква у Штутгарту у Немачкој.


Цркву, посвећену великим мисионарима, светом Бонифацију, апостолу Немачке, и светим Кирилу и Методију, апостолима Словена, осветили су митрополити западно-средњоевропски Антоније и пловдивски Николај и епископи знепољски Арсеније и смољански Висарион, јавља Бугарска православна црква.

Архијерејима су саслуживали бугарски свештенство из целе епархије, као и представници српских, грчких, руских и румунских парохија у Штутгарту.

Приликом освећења у олтар су похрањене мошти светог Бонифација и Батачких новомученика,  а затим је одслужена Божанска Литургија на новоосвећеној олтарској трапези.

Митрополит Николај је Митрополији средње-западноевропској подароо и мошти Батачких новомученика на  целивање и освећење будућих цркава.

Црква светог Бонифација је била изнајмљена од Католичке цркве на 6 година све док није купљена средствима бугарске државе у јуну прошле године.

Црква, подигнута 1934. године, од изузетне је историјске вредности, јер је била једина црква изграђена у време нацизма, када су цркве прогањане и уништаване.

У Штутгарту има око 10.000 Бугара и око 40.000 у целој држави Баден-Виртемберг.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com