Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Пост није само уздржавање од хране


Прве суботе Великог поста, 23. марта 2024. године, када прослављамо Светог Теодора Тирона и Светих четрдесет мученика Севастијских, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Силаска Светог Духа у крагујевачком насељу Корићани.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник лепенички, протојереј Синиша Раденковић, јереј Ненад Милојевић, јереј Стефан Дамјановић, као и протођакон Иван Гашић. Литургијско сабрање су својим појањем увеличали и Српски православни појци из Београда.

- Пост је уздржање. Ако сам јуче чинио нешто што не треба, данас треба да се обуздам од тога. Шта ти вреди кад не једеш мрсну храну, а радиш оно што ти не приличи као икони Божијој. Зато је Свети Јован Златоусти говорио својој пастви: „Хришћанине, не говори ми да не једеш животињско месо, а својом гордошћу и сујетом једеш људско месо“. Браћо и сестре, зато Црква у посту предлаже и налаже својој духовној деци да појачају труд, молитву и подвиг. Другим речима, удаљавање од греха и зла. Човек може да каже да не чини зло, али само када би се замислио над собом, видео би да постоје разни начини на које наноси зло другима. Треба да се удаљавамо од зла и да чинимо добро - рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска