Type Here to Get Search Results !

Недеља Православља у храму Светог Саве


У Недељу Православља, 24. марта 2024. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету Литургију у храму Светог Саве на Врачару.


На велики дан за Свету Цркву, патријарх Порфрије се обратио верном народу поучном беседом: – Прва недеља Великог поста јесте успомена на догађај који је назван Победом Православља, победом над свим јересима и лажним учењима која су била супротне речима Христовим, проповедима Светих апостола и истинама вере које су формулисане на Седмом васељенском сабору. Победом над иконоборачком јереси 842. године дата нам је могућност да на иконама можемо изображавати лик Сина Божјег и клањати се Његовом лику и ликовима светитеља Божјих, чиме се открива основна истина наше вере да је Логос постао тело. Тиме нам је дата могућност да човек по благодати буде обожен не по својој природи него по благодати и назначењу коју је Бог оставио човеку као циљ нашег постојања.

Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су преосвећена господа викарни епископи ремезијански Стефан и хвостански Алексеј; архимандрити Данило (Гаврановић) и Нектарије (Ђурић); протојереји Зоран Ранковић, Ненад Јовановић, Драган Шовљански, Иван Штрбачки и Димитрије Касапис; протојереји Бранислав Кличковић, Далибор Стојадиновић и Панајотис Каратасиос; као и протођакони Драган Радић, Радомир Врућинић и Младен Ковачевић.


Извор: Инфо-служба СПЦ