Type Here to Get Search Results !

Прогоњени украјински јерарх доживео мождани удар

 

Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан, један од неколико прогоњених архијереја канонске Украјинске православне цркве, доживео је ове недеље мождани удар.


Тулчинска епархија је јавила у уторак, 19. марта, да је на лечењу. „Владика се нада да ће ускоро сваког видети у сили духа и снази Божјој“, пишу у епархији.

Од јархијереја на мети украјинских власти, митрополит Јонатан је до сада једини који је осуђен, осуђен на пет година затвора и конфискацију имовине у августу након што су претреси у његовој кући и у епархијској управи наводно открили доказе о оправдавању рата против Украјине и подстицању верског непријатељства - исто тако подигнуте оптужнице против свих архијереја и клирика УПЦ који су били под сумњом.

Његови адвокати улажу жалбу на осуђујућу пресуду.

Митрополит  Јонатан је углавном био лошег здравља. Месец дана после претреса, након што је званично обавештен  у сумњу државних власти у њега, морао је на операцију срца.

Још један јерарх УПЦ, Његово Високопреосвештенство митрополит банченски Лонгин, такође је имао низ озбиљних здравствених проблема под притиском државног прогона. И Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски Павле, игуман Кијевопечерске лавре, који је провео месеце у кућном притвору и државном притвору, такође је морао на хитну операцију срца прошлог лета.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com