Type Here to Get Search Results !

Архиепископ оломоуцки Симеон (Црква Чешке и Словачке) упокојио се у Господу

 

Архиепископ оломоуцки и брнски Симеон Православне цркве Чешке и Словачке упокојио се у Господу 19. марта 2024. године.


Са својих 98 година био је најстарији архијереј Чешко-Словачке цркве. Служио је 66 година као клирик, од којих 26 година као архијереј.

Опело ће бити одслужено у Саборном храму светог Горазда у Оломоуцу у суботу, 23. марта, а биће сахрањен у породичној гробници.

* * *

Архиепископ Симеон је рођен у Прагу 12. фебруара 1926. године. Студирао је на богословским факултетима у Прагу, Београду и Лењинграду, а касније је предавао на богословским факултетима, с посебним интересовањем за Стари завет.

У ђаконски и свештенички чин рукоположен је 1958. године, а 21. јуна 1998. г. хиротонисан је за епископа жатечког, викарног архиепископа прашког. Касније те године понео је звање епископа Маријанских Лазњи.

За епископа оломоуцког и брнског изабран је 9. априла 2000. године, а у достојнство архиепископа уздигнут је 2006. године.

Године 2013. краће време био јемитрополитски администратор Православне цркве Чешке и Словачке након што је митрополит прашки Криштоф отишао у мировину.

Његово Високопреосвештенство архиепископ прешовски Растислав (сада митрополит и предстојатељ Чешко-словачке цркве) изабран је за митрополитског администратора у децембру те године, иако су он и неки други архијереји, па и цариградски патријарх Вартоломеј, одбили да га признају. У јануару 2016. постигнут је споразум којим је патријарх  Вартоломеј пристао да престане са одбацивањем канонских одлука Цркве Чешке и Словачке, па је признао и митрополита Растислава као предстојатеља (што се догодило у фебруару 2014. године, при чему је Цариград одбио да пошаље делегацију), да би архиепископ Симеон и надаље управљао Епархијом оломоуцко-брнском.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com