Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Божја љубав сједињује оно што је раздвојено


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на зимске Задушнице Свету службу Божију са парастосом у Цетињском манастиру.


Владици је саслуживало манастирско свештеномонаштво.

У архипастирској бесједи Митрополит Јоаниије је рекао да се данас молимо за покој душа наших милих и драгих, свих оних којих се радо сјећамо, с којима се нисмо растали у Духу Светоме него смо увијек с њима.

“Заједно са нашим прецима, нашим сродницима, са нашим духовним сродницима. Помолисмо се за покој душа свих православних хришћана који су у вјери поживјели и преминули, отишли у наручје Божје”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је обичај да уочи Великог поста саборно вршимо данашњи Свету службу.

“Јер, улазећи у Часни пост ми улазимо у тајну нашега спасења, дотичемо се тајне Божије љубави и Божанскога живота, дотичемо се жртве Христове и смрти Његове на крсту. А Његова смрт је живоносна. Његова смрт је уништила смрт и дала нам нови живот”, рекао је он.

Владика је казао да кроз тајну смрти Христове улазимо у тајну Његовога васкрсења.

“Његово васкрсење је и наше васкрсење”, казао је Владика Јоаникије.

Објаснио је да када се молимо и сјећамо наших покојника, сјећамо их се с надом на свеопште васкрсење и на нови живот свих нас у Царству небескоме.

“У Духу Светоме смо једно са њима. Божја љубав има ту силу да сједињује оно што је раздвојено. Они су отишли у наручје Божје, али смо остали заједно са њима у Духу Светоме. Дух Свети надахњује и оне који су на небу и нас овдје на земљи. Једна је Црква Божија и од оних који су на небесима, и нас овдје на земљи. Сви смо једно и сви су пред Богом живи”, објаснио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска