Type Here to Get Search Results !

Бугарска се достојно опростила се од патријарха Неофита


У патријаршијском храму светог Александра Невског очи православног света биле су упрте на опело и сахрану патријарха бугарског Неофита.


Митрополит варненски и великопреславски Јован, недавно наименован за председавајућег Светог синода Бугарске православне цркве, началствовао је Божанском литургијом.

Опелом је началствовао цариградски патријарх Вартоломеј, који је рано ујутру стигао у Софију с великом својом пратњом.

Свештенство и мирјани испратили су Патријарха до његовог последњег почивалишта, у порти цркве свете Недеље, по његовој жељи изреченој у тестаменту.

Бугарска православна црква је обавестила све предстојатеље православних Цркава о смрти патријарха Неофита и, као што је очекивано, присуствовали су представници помесних Цркава.

„Присуство васељенског патријарха има велики значај, јер преносећи имплицитне поруке. Подједнако вредан пажње је и контакт са другим православним Црквама после ванредног заседања Светог синода“, приметио је Константин Ноушев, предавач на Богословском факултету Универзитета у Софији.

Епископ корсунски Нестор представљао је Руску православну цркву, док је патријарх Кирил преко сајта Московске патријаршије изразио саучешће и обавио помен у Москви.

Патријарх Вартоломеј је стигао нешто после 10 часова у Саборни храм светог Александра Невског у Софији, где се помолио код ковчега блаженопочившег патријарха бугарског Неофита и началствовао опелом уз саслужење архијереја и свештенства Бугарске и других помесних Цркава.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com