Type Here to Get Search Results !

Руски Синод одбацује александријско рашчињење другог афричког егзарха


Свети синод Руске православне цркве одбацио је одлуку Александријске патријаршије о рашчињењу још једног руског архијереја који дела у Африци.


Наиме,  александријски Свети синод је 16. фебруара 2024. одлучио да рашчини Његово Преосвештенство епископа зарајског Константина, којег је Свети синод Русије у октобру прошле године поставио за вршиоца дужности Афричког патријаршијског егзарха, због низа наводних канонских преступа, као што је „задирање у јурисдикцију древног престола,  раздавање антиминса, поткупљивање домаћег свештенства, чак и рашчињеног свештенства, фракционизам, етнофилетизам, и др.

А у уторак, 12. марта 2024, руски Синод је одлучио да одлуку Александрије сматра „незаконитом и неважећом“, преноси Патриархиа.ру.

Истовремено је епископ Константин званично потврђен за другог афричког егзарха Руске цркве.

Подсетимо, Александријски синод је у новембру 2022. године донео одлуку да због истих преступа рашчини првог афричког егзарха, митрополита клинског Леонида, иако је Руска црква и ту одлуку формално одбацила.

У фебруару 2022. године александријски Синод је донео одлуку и о рашчињењу протојереја Георгија Максимова и Андреја Новикова, двојице најактивнијих свештеника Руског егзархата у Африци.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com