Type Here to Get Search Results !

Половина становника Северне Ирске су практикујући хришћани, али је земљу захватила „епидемија абортуса“

Према два недавна истраживања, Северна Ирска је и даље једна од ретких земаља Европе где више од половине становништва себе сматра свесним хришћанима и настоји да живи по вери, пише Christian Today.


Једно истраживање је спровела компанија  Savanta међу 1.005 људи у Северној Ирској, а друго међу 2.083 лица Евангелистички савез Северне Ирске.

Студија је показала да најмање половина људи у Северној Ирској себе сматра хришћанима. Више од трећине (35%) лица у Северној Ирској моли се сваке недеље, а скоро четвртина (23%) иде у цркву. 13% испитаника је рекло да чита Библију недељно.

Налази су објављени у новом извештају Северноирског евангелистичког савеза под насловом Људи добре вести  (Good News People).

Коментаришући налазе студије, Дејвид Смит, начелник Евангелистичког савеза у Северној Ирској, рекао је:

„Одувек смо знали да хришћанска вера и даље игра важну улогу у животу грађана Северне Ирске, а ово истраживање само потврђује висок ниво религиозности и посвећености животу по вери међу нашим грађанима. Изненађени смо и охрабрени налазима у нашем извештају.”

„Надамо се да ће ово истраживање помоћи онима који раде у влади и медијима да боље разумеју нас хришћане и религиозност у Северној Ирској уопште. Молимо се да неки од њих чак сазнају о нашој Божјој Радосној вести, према којој живи толико много људи у нашој земљи“, закључио је он.

Међутим,  пролајфери (заступници живота) и поборници традиционалних вредности у Републици Ирској алармирају због „епидемије абортуса“.

Према последњим подацима, Република Ирска је имала највећи број абортуса (више од 10.000) 2023. године од када је абортус легализован у тој земљи 2018. године.

Бројке је објавио директор Ирске здравствене службе (HSE). Оне показују да су од јануара до новембра 2023. лекари опште праксе у Ирској извршили 9.218 абортуса.

Међутим, ирска лобистичка група за људска права Pro-Life Campaign нагласила је да ова бројка не садржи број  абортуса који се обављају у болницама, тако да је укупан број абортуса у Ирској 2023. године дефинитивно већи од 10.000.

Како сајт напомиње, ово је значајно повећање у односу на 2022. годину када је обављено 8.876 поступака абортуса.

Од 1. јануара 2019. до 30. новембра 2023. плаћено је 405 лекара за прву и другу консултацију о абортусу.

„Сада видимо алармантан тренд где се сваке године нагло повећава број абортуса од 2019. године, а посебно у последње две године. О активним мерама које влада може да предузме за смањење броја абортуса треба отворено говорити у државним медијима“, уверена је представница Pro-Life Campaign Ејлис Мулрој.

„Утицај телемедицине вероватно ће имати велики утицај на повећање стопе абортуса. Нажалост, нико још није дигао глас против овог радикалног одступања од првобитног закона о абортусу, за који је тадашњи министар здравља Сајмон Харис уверавао јавност да неће дозволити производњу лекова за абортусе које сами пацијенти обављају код куће помоћу телемедицине (тј. под надзором лекара на мрежи). Влада више не сме да забија главу у песак и одбија да слуша гласове оних који имају разумне и практичне сугестије како да се смањи нагли пораст абортуса“, ​​додала је она.

„Сада имамо епидемију абортуса, епидемију губитака људских живота“, каже Керол Нолан, члан Доњег дома ирског Парламента.

„Хиљаде жена су жртве интензивне пропаганде абортуса као јединог могућег решења за непланирану трудноћу или сродне проблеме без алтернативе. И даље ћемо наглашавати ово питање како бисмо учинили да жене и њихове породице буду у потпуности подржане свеобухватном здравственом заштитом и помогли у избору другог начина осим абортуса,“​​уверена је посланица.

Прошле године,је Република Ирска ревидирала свој Закон о абортусу (првобитни закон из 2018. дозвољавао је абортус до 12. недеље трудноће);  унета је препорука како би осигурала да пружаоци абортуса не могу бити кривично гоњени ако су извршили абортус у било којој фази, чак и у веома касној фази трудноће.

Изменама закона препоручује се и укидање три дана чекања пре абортуса. Ово је упркос чињеници да је 2022. године 1.903 Иркиње одлучило да не абортира након првобитног упућивања на абортус и обавезног тродневног периода чекања.

„Дубоком је тужно што је и даље све већи број абортуса у Ирској. Пре мање од десет година живот нерођених је био заштићен законом. Сада се, према последњим подацима, убија по 10.000 годишње“, рекла је портпаролка „Пправа на живот у Великој Британији“ Кетрин Робинсон.


За наш портал превод са енгелског приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Сhristiantoday.com