Type Here to Get Search Results !

Погребен патријарх бугарски Неофит


Патријарх бугарски Неофит је опојан и сахрањен у Софији у суботу 16. марта 2024. године.

* * *

Повезане вести:

Бугарска се достојно опростила се од патријарха Неофита

Из говора патријарха Вартоломеја на опелу патријарха Неофита

Уснуо у Господу Патријарх бугарски Неофит (1945-2024)

Бугарски предстојатељ се после дуге болести упокојио у Господу 13. марта у 78. години живота. Примало се саучешће из целог православног света и  изражавао осећај великог губитка упокојењем патријарха Неофита.

Почев од петка, 15. марта, бугарски верници су одавали пошту свом блаженопочившем Патријарху у Саборној цркви светог Александра Невског у престоници, док су свештеници Софијске епархије читали Јеванђеље код његовог одра. На опроштај од Патријарха стигао је и председник Бугарске Румен Радев и други државни функционери.

У суботу, 16. марта 2024, архијерејима, свештенству, монаштву и мирјанима придружиле су се делегације помесних православних Цркава на заупокојеној Литургији и опелу патријарха  Неофита. Литургију су служили митрополит варненски и великопреславски Јован, архијереји Бугарске цркве и бугарско и румунско свештенство.

Присутне су биле делегације Цариградске, Александријске, Јерусалимске, Руске, Српске, Грузијске, и Румунске патријаршије, као и Цркава Кипра, Грчке, Албаније и Македоније.

Присутни су били и „митрополит“ Епифаније Думенко и „архиепископ“ Евстратије Зорја из расколничке „Православне цркве Украјине“, који су стигли заједно са патријархом Вартоломејем, иако је бугарски архијереј, митрополит Јован Варненски прецизирао да они нису били позвани, јер Бугарска црква никада није признала ПКП.

Представници ПЦУ нису служили, а у извештају Бугарске цркве Думенко је наведен са осталим неправославним присутним гостима.

Опелу и сахрани су присуствовали и цар Симеон II, председник Радев и други функционери.

Пред Причастен митрополит Јован Варненски произнео је слово о блаженоупокојеном Патријарху рекавши: „Скрушеног срца, с великим болом и дубоком жалошћу и тугом, али и са непоколебивом вером и надом у Господа нашег Исуса Христа и спасење које нам је дао, шаљемо данас нашег  светог Оца и Патријарха Неофита на његово последње овоземаљско путовање.“

Митрополит је наставио:

„Клањамо се пред духовном величином и чистотом његове светле личности и из дубине срца благодаримо Свемогућем Богу што нам је указао радост да међу нама он буде духовни водич на нашој стази као људи и хришћана. Тешко и болно доживљавамо своју земаљску одвојеност од њега, али и верујемо да од сада наш православни народ има — у Његовој Светости — још једног усрдног заступника и топлог молитеља пред престолом Божјим, који ће у вечном животу и надаље ходатајствовати за своју паству, измолити милост и љубав Божју, благодатну помоћ и заштиту за нашу Православну Цркву, за нашу земаљску отаџбину и лично за свакога од нас.“

После Свете Литургије опелом је началствовао патријарх Вартоломеј са бугарским архијерејима и свештенством и гостујућим делегацијама.

Патријарх Вартоломеј је такође произнео слово, рекавши: „Опраштамо се од човека Божјег који је, истрајношћу у вери, сав свој живот посветио Победитељу смрти, Господу нашем Исусу Христу и служби Његове Цркве!“

По завршетку опела тело патријарха Неофита је у литији пренето у Саборну цркву Свете Недеље у Софији, где је погребен поред егзарха Јосифа (†1915), према сопственој жељи патријарха Неофита.

Трг испред Саборног храма био је испуњен свештенством и верницима који су певали „Христос воскресе“ и „Вјечнаја памјат“.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com