Type Here to Get Search Results !

Из говора патријарха Вартоломеја на опелу патријарха Неофита


…Блаженоупокојеног смо лично познавали током много година и ценили његову смерност, кротост, благост, доброту и сладост карактера и држања, његову верност светој православној вери и нашем прадедовском Предању, његову љубав према Цркви, његово поштовање освештаних и часних обичаја Богомсазданог сасуда, Цркве, његову љубав према отаџбини Бугарској, приврженост Цариградској мајци. Уживао је нашу дубоку љубав.


Када је као митрополит русенски посетио Фанар, подарио нам је радост литургијског учешћа на Вечерњи Агапи у свештеној патријаршијској цркви. Поново као митрополит, такође је ревносно сарађивао на Четвртом предсаборном свеправославном саветовању јуна 2009. у Шамбезију у Женеви. Касније, као Патријарх бугарски учествовао је у раду Сабрања Предстојатеља најсветијих аутокефалних Цркава — најпре у Цариграду марта 2014. године и на величанственом првојераршком саслужењу у свештеном патријаршијском храму светог Георгија на Недељу Православља дана 9. марта, који је крунисао разматрања тог Сабрања. Учествоваоје и  на сличном свештеном сабрању предстојатеља две године касније у нашем Патријаршијском центру у Шамбезију, где је чак са задовољством потписао значајне заједничке одлуке.

Нажалост, није нам дао благослов свог присуства и активног учешћа (као и наше љубљене Цркве Бугарске), упркос заједничком договору, пет месеци касније на Светом и Великом Сабору Православних. Црква, који се састао на Криту. У јануару 2018. године са неизмерним задовољством дочекали смо њега и његову часну пратњу у Краљици градова како бисмо у области Фанара обавили свечано освећење свештене цркве светог протомученика и архиђакона Стефана, која је била потпуно реновирана и украшена, у присуству Његове Екселенције председника Републике Турске Ердогана, као и тадашњих премијера Турске и Бугарске. Пријем који је уследио, који смо организовали за патријарха Неофита у свечасном центру Православља, уз наш братски сусрет и сарадњу, оставио је код свих осећања духовне радости, мира и весеља…“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com