Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије благословио посебно молитвено правило за украјинске вернике

Као и сваке године, предстојатељ Украјинске православне цркве је благословио да се верници држе посебног великопосног молитвеног правило ради духовног узрастања и мира.


У свом великопосном обраћању Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије благосиља вернике да „свакодневно чине седам метанија док читају Исусову молитву – за опроштење грехова наших, и да читају по једну главу из Светог Јеванђеља – за мир у нашој земљи и широм света“.

Прочитајте целу његову посланицу:

Драга браћо и сестре! Љубљена чедо Цркве Христове!

Благодаћу Божјом почињу дани Великог поста — посебно време које нас, по слици јеванђељске приче, враћа из далеке земље греха у дом Оца нашег небеског (Лк. 15,11-32).

Сваке године, долазак спасоносних дана Великог поста даје нам прилику да одбацимо дела таме (Рим. 13,12) и повратимо се на пут живота (Пс. 16,11). Томе доприноси како календарски период Свете Четрдесетнице, који се поклапа са периодом пролећног буђења природе, тако и посебна покајничка атмосфера великопосних богослужења.

Одржавање Великог поста није само важан, већ и суштински услов за прави пут спасења. Велики пост отвара наше духовне очи и даје нам могућност да пред Богом видимо своје право ја, да се преиспитамо и исправимо у светлу предстојеће вечности. Поучавајући своју децу о благодатном времену поста, Света Црква нас подсећа да смо позвани да будемо просветљени духовном силом Господњом, који је светлост, и у којем нема никакве таме (1 Јн. 1,5). Истински духовни живот није само одрицање од зла и морално савршенство, већ и стицање благодати Духа Светога, преображавање људске душе божанском силом Господа нашег Исуса Христа, који је васкрсао из мртвих.

У свештене дане Свете Четрдесетнице појачајмо своје усрдне молитве Богу мира за мир (1. Сол. 5,23). Плодови нашег поста нека буду повећање љубави, престанак непријатељства и крвопролића, искорењење мржње и сваке злобе, да бисмо, достојно прошли кроз искушење духовног подвига, постали мртви греху и живи Богу у Христу Исусу Господу нашем (Рим. 6,11).

Сваке године током Свете Четрдесетнице на себе преузимамо посебна молитвена правила. Ове године благосиља се верни народ наше Свете Цркве да сваког дана чини седам метанија са Исусовом молитвом – за опроштење наших грехова и читање по једне главе из Светог Јеванђеља – за мир у нашој земљи и широм света.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com