Type Here to Get Search Results !

Сећање на дан обновљења аутокефалности Грузијске Православне Цркве


Дана 25. марта 1917. године, Божијом интервенцијом и заслугама угледних клирика и лаика, обновљена је аутокефалност Апостолске православне цркве Грузије, изгубљена пре више од сто година. 


То је било и јесте историјско достигнуће од највећег значаја за нашу земљу и цркву, али је за аутокефалну обновљену цркву неопходно било да добије признање и од помесних цркава. У прву Недељу Часног поста 1990. године, на молитвено прослављање Недеље Православља, великим залагањем Патријарха целе Грузије Илије и Патријарха цариградског Дитрија уручена је Грузијској Православној Цркви Акт о признању и потврђивању историјске аутокефалности Цркве – Томос аутокефалности.  Истога дана Васељенски патријарх је уручио Грузијској цркви другу потврду о патријаршијском достојанству. 

Прослављајући Недељу Православља крунисан је црквено залагање који су започели патријарси: Кирион, Леонида, Амвросије и њихови саборци, а Грузијска православна црква, коју су основали апостоли, нашла је заслужено признање рангом патријаршијског достојанства као древна  апостолска Црква.


Превод са енглеског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchate.ge