Type Here to Get Search Results !

Недеља Православља у Румунској Патријаршији: Свете иконе доносе у наше душе радост

Његово Блаженство Патријарх румунски господин Данило служио је архијерејску Литургију Саборном храму у Букурешту, уз саслужење преосвећених епископа Варлаама, Пајсијем и Тимотејем, викарних епископима, као и многобројним свештенством.


Том приликом, Његово блаженство је истакао:

-Недеља Православља или праве вере је и недеља небеске славе и радости. Када излазимо са иконама у литији, показујемо славу светих који су Христа заволели, исповедали Га, неки до смрти, а уједно се радујемо овом неизрецивом и прослављеном, небеском радошћу.Свете иконе доносе у наше душе радост присуства Господа Исуса Христа, Свете Тројице, Богородице и свих светих заједно са свим верницима који су на молитви у Цркви Христовој од свих времена и од сваки део света.

Када видимо мноштво светих насликаних на иконама у цркви, осећамо да се небо спушта ка нама, да се не молимо сами, него заједно са светима, а такође и да нас ова молитва заједно са светима уздиже, припрема нас да предокусимо радост Царства Небеског.

Његово Блаженство је истакао чињеницу да свака икона има посебно име и лик: Светитељи нису идентични по изгледу, нису без одређене личности. Они су различите личности, али уједињене вером, благодаћу Духа Светога и светим животом.


Превод са енглеског приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Ziarullumina.ro