Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: На московској земљи догодио се ужасан злочин

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил началствовао је 23. марта 2024. године свеноћним бденијем у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви. На крају вечерње, Предстојатељ Руске православне цркве одслужио је помен за погинуле у терористичком нападу у концертној дворани Крокус сити хол.


Пре почетка помена Његова Светост је рекао:

„На московској земљи догодио се ужасан злочин“, с горчином је казао Предстојатељ, „ни у чему криви људи су зверски, брутално убијени“.

Према речима Његове Светости, оно што се догодило „у вези је са терористичким акцијама које се већ неколико година спроводе против наше земље и нашег народа“.

„Све што се данас догодило доживљавамо с посебним болом. Први одговор Цркве треба да буде молитва. Званично гледиште ће бити изнето касније, а ја сада припремам званичан документ у вези са овим злочиначким догађајем. Али пре свега морамо да испунимо своју хришћанску дужност и да се помолимо за невино побијене људе“, рекао је Његова Светост Патријарх.

„Не постоји ништа страшније од смрти невиног човека. А када погине велики број невиних људи, тај злочин ће дуго остати у сећању народа. Али ми као хришћани морамо да одговоримо на такве страшне догађаје у складу са својим призивом, а наш први призив је да чинимо молитве,“ истакао је Предстојатељ Руске цркве. „Зато сам сматрао за оправдано да прекинемо наше празнично богослужење како бисмо одслужили први помен с помињањем наше невино убијене браће и сестара.“

„Да им Господ опрости грехе, вољне и невољне,  да их прими у Своје Небеско Царство и у нашим срцима учини им вечни молитвени помен “, рекао је Његова Светост.

Потом је настављено заупокојено богослужење, на којем су узнесене молитве за покој душа уснулих слугу Божјих, „невино пострадалих у терористичком чину у граду Красногорску“.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru