Type Here to Get Search Results !

Украјинска црква позива Румунску цркву да преиспита стварање своје структуре у Украјини


Украјинска православна црква под Његовим Блаженством митрополитом кијевским и  све Украјине Онуфријем позива Румунску православну цркву да преиспита своју одлуку о отварању „Румунске православне цркве у Украјини“.


Свети синод Румунске цркве је 29. фебруара 2024. објавио стварање своје структуре у Украјини, рекавши да охрабрује више од 100 цркава румунске националности у Украјини да се придруже новој структури како би „обновили заједништво са Мајком Црквом, Румунском патријаршијом“.

У четвртак, 7. фебруара, Информативно-просветно одељење УПЦ објавило је свој одговор на ову одлуку, која је изазвала „изненађење и забринутост:“

„Одлука Светог синода Румунске православне цркве о намери да отвори своју структуру на канонској територији Украјинске православне цркве примљена је са изненађењем и забринутошћу, као противречна канонском устројству црквеног живота, који се заснива на територијалним, а не на националним начелима.

Имајући у свом окриљу парохије у којима се говори румунски, Украјинска православна црква их цени, јер њихово присуство наглашава универзалну природу Цркве. Такође чинимо све што је потребно да обезбедимо да се верници који говоре румунски осећају пријатно у нашој Цркви, да имају потпуну слободу у обављању богослужења на румунском језику и да очувају своја национална и духовна предања.

Односи између Румунске и Украјинске православне цркве су увек били топли и конструктивни, и стога се надамо да ће одлука румунске стране бити преиспитана и да неће помутити традиционално добре односе између наших Цркава.“


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com