Type Here to Get Search Results !

Црква у Летонији украшава гробове родитеља новомученика св. Јована Ришког


Православна црква у источној Летонији има за циљ да поправи и улепша гробове родитеља великог ришког архипастира и новомученика светог Јована Ришког (†1934).


Црква Свете Тројице у Мадони „апелује на све становнике и предузетнике да помогну у прикупљању средстава за израду и постављање осмокраког надгробног крста и нових надгробних споменика” за Андреја († 1921) и Евдокију († 1914) Помера, јавља Летонска православна црква (Latvian Orthodox Church).

Родитељи  овог светог су сахрањени на гробљу Лисескална, поред цркве.

„Дужност нашег благодарног сећања је да чесно овековечимо сећање на ове верне, благочестиве људе који су изнедрили истинског браниоца вере и браниоца земље Летонске – свештеномученика Јована Помера.“

Свети Јован је зверски мучен и најзад стрељан и још као жив запаљен у ноћи 12. октобра 1934. Нико не зна ко је тачно убио вољеног Архиепископа. Саборна црква у Риги није била довољно велика да прими сав народ који је дошао на светитељев опело, а многи су се тискала по улицама по којима је требало да се пренесу његово чесно тело. Црква је прошле године прославила 20 година од обретења његових моштију.

„Одајући пошту Андреју и Евдокији Помер, одајемо почаст сећању на њиховог сина, светог мученика Јована, архиепископа ришко-летонског“, пише Црква.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com