Type Here to Get Search Results !

Пролећно заседање Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве

Под председавањем Митрополита варшавског и све Пољске г. Саве 5. марта 2024. године одржана је свечана пролећна седница Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве.


У заседању посвећеном стогодишњици аутокефалности Пољске Цркве учествовали су сви епископи. Разматране су теме спољних и унутрашњих црквених послова, као што су писма патријараха цариградског, александријског и московског у вези са општом ситуацијом у Православљу, научна сарадња са богословским факултетима на Кипри и у Грчкој, сарадњи са Конференцијом европских цркава.

Посебно је разговарано о припреми прославе стогодишњице аутокефалности Пољске Православне Цркве. Донета је одлука и о канонизацији мученика пострадалих у радним логорима. Између осталог, усвојени су извештаји о животу манастира и епархија Пољске Православне Цркве, као и извештај о раду Православног омладинског братства. Град Варшава је одређен за место одржавања годишњег састанка братства поводом Дана православне омладине 2025. године. Оцењени су наставни програми у богословским школама, разматран је рад Социјалног фонда и Фонда за пензионере. Додељене су пасхалне награде, са посебним акцентом на стогодишњицу аутокефалности.


Извор: Оrthodox.pl