Type Here to Get Search Results !

Москва: Литургија и опело епископу моравичком Антонију (Пантелићу)


Предстојатељи Руске и Српске Православне Цркве служили Литургију и опело Епископу моравичком Антонију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви

 * * *

Патријарх Кирил: Владика Антоније је волео Руску Цркву, волео је руски народ, а ми смо осетили искреност ове љубави

Погребење епископа моравичког Антонија (Пантелића)

ФОТОГАЛЕРИЈА

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служили су 16. марта 2024. године у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви свету Литургију и опело новоупокојеном Епископу моравичком Антонију, викару Патријарха српског и старешини Подворја Српске Православне Цркве у Москви.

Епископ Антоније се упокојио у Господу 11. марта 2024. године у 54. години живота после тешке и дуге болести. До 15. марта ковчег са телом упокојеног владике Антонија био је изложен у цркви Српског подворја посвећеној Светим апостолима Петру и Павлу. Јутос је ковчег са телом покојника донет у Саборни храм Христа Спаситеља и постављен у средину храма, а поред њега су положени венци Патријарха московског и Патријарха српског.

Предстојатељима две Цркве саслуживали су митрополити воскресенски Григорије, управник послова Московске Патријаршије и први викар Патријарха московског и све Русије за град Москву; волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; казански и татарстански Кирил; архиепископи одинцовски и красногорски Тома и јегорјевски Матеј; Епископ железногорски и лговски Пајсије; и епископи Српске Православне Цркве: бачки Иринеј, горњокарловачки Герасим, ваљевски Исихије, ремезијански Стефан, јегарски Нектарије и топлички Петар.

Саслуживали су и протопрезвитер Владимир Диваков, секретар Патријарха московског и све Русије за Москву; протојереј Михаило Рјазанцев, свештеник Саборног храма Христа Спаситеља; архимандрит Алексије (Туриков), лични секретар патријарха Кирила; протојереј Ђорђе Стоисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; архимандрит Серафим (Шемјатовски), представник Православне Цркве Чешке и Словачке у Москви; протојереј Милан Пантелић, брат епископа Антонија; протојереј Данило Андрејук, представник Православне Цркве у Америци при Патријарху московском и све Русије; протојереј Николај Балашов, саветник Патријарха московског и све Русије; архимандрит Александар (Котов), клирик при храму Светих апостола Петра и Павла у Подворју Српске Цркве у Москви; протојереј Николај Лишенук, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; протојереј Игор Јакимчук, заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије; московско свештенство; протођакон Драган Радић; ђакони Мирослав Николић и Иван Васиљевић; ипођакони Дејан Накић и Владимир Јелић.

Богослужењу су присуствовали: председник Комитета Државне думе Савезне скупштине Руске Федерације за имовину, земљиште и имовинске односе г. С.А. Гаврилов; изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији г. Момчило Бабић; министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Републике Србије г. Никола Селаковић; председник Српске народне партије г. Ненад Поповић; председник Међународне фондације за духовно јединство народа проф. В.А. Алексејев; као и родбина и пријатељи почившег владике Антонија, међу којима и његова мајка, сестра и братаница пристигле из Србије.

Литургијске химне извео је Патријаршијски хор Саборног храма Христа Спаситеља (регент И.Б. Толкачев). Литургијски возгласи узнесени су на црквенословенском и српском језику. Службу су преносили ТВ канали Сојуз и Спас, као и на званични портали Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве.

На сугубој јектенији узнесене су посебне молитве, а предстојатељ Руске Православне Цркве прочитао је молитву за Свету Русију. На заупокојеној јектенији узнесене су молитве за покој душе уснулих слугу Божјих, новоупокојеног Патријарха бугарског Неофита и новоупокојеног Епископа моравичког Антонија. Беседу пре причешћа о црквеној служби епископа Антонија произнео је протојереј Игор Јакимчук, настојатељ храма Васкрсења Господњег у Даниловској слободи и заменик председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије.

Потом су опело Епископу моравичком Антоније обавили Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије. Пре почетка опела, предстојатељ Руске Православне Цркве је одржао слово посвећено сећању на епископа Антонија. (беседу у целости можете прочитати ОВДЕ). 

Опело је обављено на црквенословенском и српском језику. По традицији, Његова Светост Патријарх г. Кирил је прочитао и положио у руке покојнику грамату са молитвом за разрешење. Предстојатељи Руске и Српске Цркве су на ковчег положили букете белих ружа.

Епископ Антоније је сахрањен у храму Светих апостола Петра и Павла при Подворју Српске Православне Цркве (Петропавловска улица 4-6), где је служио као представник Патријарха српског при Московском Патријаршијском трону већ 22 године.

Извор: Инфо-служба СПЦ